Antena 3 CNN Externe Obama: Mi-am supraestimat capacitatea de a media conflictul din Orientul Mijlociu

Obama: Mi-am supraestimat capacitatea de a media conflictul din Orientul Mijlociu

Obama: Mi-am supraestimat capacitatea de a media conflictul din Orientul Mijlociu
Sursa foto: obama
22 Ian 2010   •   09:00

Preşedintele american Barack Obama a recunoscut că administraţia a supraestimat capacitatea sa de a convinge israelienii şi palestinienii să reia discuţiile de pace. Obama arăta că ambele părţi nu au dorit să facă gesturi îndrăzneţe pentru a duce procesul mai departe. Dacă SUA ar fi anticipat aceasta mai devreme, Obama a recunoscut că nu ar fi ridicat aşteptările sale atât de înalt.
Pe de altă parte, liderul american a precizat că SUA va continua să lucreze pentru o soluţie cu două state în care Israel este în siguranţă, iar palestinienii au suveranitate.
În cadrul unui interviu pentru revista Time, Obama arăta că actualul conflict israeliano-palestinian este "cea mai refractară " problemă pe care a întâlnit-o.

"Ambele părţi au descoperit că mediul politic, natura coaliţiilor lor, sau divizarea din cadrul societăţii erau de aşa natură că era foarte greu pentru ele să înceapă a se angaja în discuţii importante. Şi cred că am supraestimat capacitatea noastră de a-i convinge să facă acest lucru , când politica lor este contrară," arăta Obama.
"Din perspectiva lui Abbas, el are pe Hamas care îl veghează şi cred că în general mediul arab este neliniştit în legătură cu orice proces."


"De partea isrraeliană, deşi cred că după multă vreme israelienii au arătat disponibilitatea de a face unele modificări în politică, încă pare foarte dificil să se apropie de gesturi îndrăzneţe" .

"Cred că este absolut adevărat că ce am făcut în acest an nu a produs efectul pe care îl doream, iar dacă am fi anticipat aceste probleme politice de partea ambelor părţi, nu ne-am fi ridicat aşteptările atât de sus," recunoştea Obama .
Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close