Antena 3 CNN Externe Obama: Nu voi ezita să folosesc forţa pentru a proteja Statele Unite şi intereselor lor

Obama: Nu voi ezita să folosesc forţa pentru a proteja Statele Unite şi intereselor lor

Obama: Nu voi ezita să folosesc forţa pentru a proteja Statele Unite şi intereselor lor
04 Mar 2012   •   22:11

Preşedintele american Barack Obama s-a declarat dispus, duminică, să "folosească forţa" pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară, menţionând totuşi preferă găsirea unei soluţii diplomatice, informează AFP.

"Se vorbeşte prea mult despre un război" împotriva Iranului, şi-a exprimat regretul preşedintele american într-un discurs susţinut în faţa principalului grup de lobby proisraelian din Statele Unite, referindu-se la ameninţările voalate ale statului evreu de a ataca unilateral Iranul.

Cu o zi înainte de o întâlnire foarte aşteptată cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Barack Obama a cerut Teheranului să aleagă calea diplomatică pentru rezolvarea acestei crize, subliniind că Iranul este "supus unei presiuni mai puternice ca niciodată" din cauza sancţiunilor adoptate de Statele Unite şi aliaţii lor.

"Cred cu fermitate că mai este loc pentru diplomaţie - însoţită de o oarecare presiune - pentru a rezolva această criză. Statele Unite şi Israelul afirmă împreună că Iranul nu deţine încă arma nucleară, şi suntem foarte vigilenţi în supravegherea programului lor", a continuat el.

Dar preşedintele american a amintit foarte clar că "toate opţiunile sunt pe masă" pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară, inclusiv "o acţiune militară".

"Liderii Iranului trebuie să ştie că eu nu duc o politică restrictivă. Duc o politică ce constă în a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară. Şi aşa cum am spus deja foarte clar în timpul mandantului meu, nu voi ezita să folosesc forţa pentru a proteja Statele Unite şi intereselor lor", a declarat preşedintele american.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close