Antena 3 CNN Externe Obama: Operaţiunea din Libia e pe cale să reuşească. Opozanţii controlează oraşul Ajdabiya

Obama: Operaţiunea din Libia e pe cale să reuşească. Opozanţii controlează oraşul Ajdabiya

Obama: Operaţiunea din Libia e pe cale să reuşească. Opozanţii controlează oraşul Ajdabiya
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
26 Mar 2011   •   13:42

Operaţiunea din Libia este clară, cu obiective clare şi pe cale să reuşească. Aşa a anunţat Barack Obama în urmă cu puţin timp. După o săptămână de bombardamente internaţionale, opozanţii lui Gaddafi au preluat, sâmbătă, controlul asupra oraşului strategic Ajdabiya. Liderul libian a început să înarmeze civilii, potrivit unui ofiţer american. 

 
Bombardamentele aeriene ale coaliţiei internaţionale au vizat obiectivele forţelor loialiste din Ajdabiya, unde s-au repliat soldaţii pro-Gaddafi. Rebelii au preluat oraşul profitând de faptul că obiectivele de apărare ale forţelor loiale colonelului au fost părăsite. 
 
Între timp, au apărut informaţii potrivit cărora Muammar Gaddafi oferă arme voluntarilor pentru a merge să lupte împotriva rebelilor. Viceamiralul Bill Gortney susţine că acesta este un semn că forţele libiene sunt din ce în ce mai slabe.
 
"Gaddafi nu mai are apărare aeriană. Nu mai poate comanda şi susţine forţele de la sol. Avioanele sale nu pot zbura, navele de război stau în port, depozitele de muniţie sunt distruse, precum şi turnurile de comunicaţii", a declarat Gortney.
 
Ministerul Sănătăţii de la Tripoli a anunţat că peste 100 oameni au fost ucişi şi aproximativ 500 răniţi în bombardamentele internaţionale, doar în ultimele patru zile. Nu se ştie însă câţi civili se află printre cei ucişi. 

 
 

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close