Antena 3 CNN Externe Obama povesteşte despre uciderea lui Bin Laden: Cele mai lungi 40 de minute din viaţa mea

Obama povesteşte despre uciderea lui Bin Laden: Cele mai lungi 40 de minute din viaţa mea

Obama povesteşte despre uciderea lui Bin Laden: Cele mai lungi 40 de minute din viaţa mea
Sursa foto: Foto: Intact Images
09 Mai 2011   •   11:24

Barack Obama a declarat că cele 40 de minute în care a urmărit în direct operaţiunea de asasinare a lui Osama bin Laden au fost cele mai lungi din viaţa sa. Preşedintele american a urmărit în direct, de la Casa Albă, operaţiunea de comando cu numele de cod Geronimo în cursul căreia a fost ucis liderul Al Qaeda, relatează AFP.

"Acelea au fost cele mai lungi 40 de minute din viaţa mea, cu excepţia, probabil, a meningitei de care a suferit Sasha când avea trei luni şi când aşteptam medicul să îmi spună că este bine", a declarat Obama într-un interviu acordat postului de televiziune CBS.

Un eşec într-o asemenea operaţiune ar fi putut avea efecte negative asupra SUA, a declarat liderul american. Preşedintele a recunoscut că s-a gândit la două eşecuri majore ale forţelor americane: în Iran în 1980, când preşedintele Jimmy Carter a lansat o operaţiune pentru eliberarea ostaticilor reţinuţi în ambasada americană, şi în Somalia în 1993, când două elicoptere americane Black Hawk au fost doborâte la Mogadishu şi cadavrele militarilor americani au fost târâte pe străzi în faţa camerelor.

 


Obama a menţionat că, în momentul operaţiunii, nu exista nicio dovadă directă privind prezenţa lui Osama ben Laden în oraşul în care a fost ucis. "La sfârşitul zilei, nu puteam spune cu certitudine că Bin Laden era acolo", a declarat preşedintele.

Decizia finală privind raidul a fost luată joi, a precizat liderul american. Între timp, Obama şi-a respectat activităţile obişnuite şi a păstrat secretul cu privire la pregătirea raidului.

"Foarte puţine persoane de la Casa Albă ştiau. Marea majoritate a principalilor mei consilieri nu ştiau", a afirmat preşedintele SUA, adăugand că a urmărit în direct operaţiunile care au durat 40 de minute.

"Au spus Geronimo a fost ucis. Iar Geronimo era numele de cod pentru ben Laden", a adăugat Barack Obama.

×
Subiecte în articol: Barack Obama Osama Bin Laden asasinare
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close