Antena 3 CNN Externe Obama s-a săturat de "FIŢELE" lui Karzai şi vrea retragerea TOTALĂ din Afganistan

Obama s-a săturat de "FIŢELE" lui Karzai şi vrea retragerea TOTALĂ din Afganistan

Obama s-a săturat de "FIŢELE" lui Karzai şi vrea retragerea TOTALĂ din Afganistan
09 Iul 2013   •   12:25

Statele Unite iau în considerare grăbirea retragerii trupelor americane din Afganistan, inclusiv o posibilă "opţiune zero", care va rezulta în evacuarea totală a forţelor SUA, chiar şi după 2014, relatează New York Times (NYT).

Citând oficiali americani şi europeni, publicaţia de peste ocean transmite că preşedintele Barack Obama a devenit tot mai frustrat de neînţelegerile cu omologul afgan, Hamid Karzai. Relaţiile dintre cei doi au continuat să se răcească, alunecând pe o pantă descendentă tot mai abruptă, după ce o delegaţie americană a iniţiat discuţii de pace cu talibanii.

O video conferinţă dintre Obama şi Karzai, din 27 iunie, avea scopul să diminueze tensiunile dintre cele două administraţii, dar s-a încheiat fără rezultatul scontat, anunţă NYT, care citează oficiali americani şi afgani.
Conform surselor, Karzai a continuat să acuze SUA că joacă la două capete, încercând o pace separată cu talibanii şi susţinătorii acestora pakistanezi, într-un aranjament ce ar periclita autoritatea guvernului de la Kabul.

Obama este decis să-şi ia jucăriile militare şi să renunţe la implicarea armată din Afganistan până la sfârşitul anului 2014, dar oficialii SUA au discutat cu omologi afgani şi au încercat să negocieze păstrarea unui contingent "rezidual" de forţă, după retragerea masivă din teritoriu.

După eşecul video conferinţei, o retragere totală, aşa cum s-a petrecut în Irak, s-a transformat din scenariul cel mai pesimist într-o opţiune care este luată acum serios în considerare, atât de către Washington, cât şi de Kabul.

Oficialii citaţi de NYT au precizat că deocamdată nu s-a luat nicio decizie clară referitoare la acordul de pace sau la dimensiunile retragerii.
De menţionat că Statele Unite aveau de gând să păstreze un număr limitat de militari şi în Irak, după retragera masivă din această ţară, dar discuţiile cu liderii de la Bagdad au rămas fără rezultat.

Un oficial de rang înalt, al administraţiei Obama, care a dorit să rămână sub protecţia anonimatului, a spus pentru Reuters că "toate opţiunile rămân încă valabile, dar suntem departe de luarea unei decizii finale".

Numărul actual al militarilor americani, prezenţi în Afganistan, este de 63.000, dar acesta va scădea la 34.000, în februarie, anul viitor. Reprezentanţii Casei Albe au susţinut că majoritatea trupelor SUA, dislocate în teatrul de război din Afganistan, vor fi retrase până la sfârşitul lui 2014.

×
Subiecte în articol: afganistan, kabul Hamid Karzai
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close