Antena 3 CNN Externe Obama şi Sarkozy se ceartă pe tema intrării Turciei în UE

Obama şi Sarkozy se ceartă pe tema intrării Turciei în UE

Obama şi Sarkozy se ceartă pe tema intrării Turciei în UE
Sursa foto: obama sarkozy
06 Apr 2009   •   08:01

Preşedintele american Barack Obama a sprijinit Turcia pentru intrarea ei în Uniunea Europeană, şi a cerut liderilor europeni să urgenteze acest proces, motiv pentru care a fost criticat de omologul său francez, Nicolas Sarkozy, pentru intervenţie în afacerile uniunii, dar şi de Germania.
Obama, care ulterior a zburat spre Ankara, a spus liderilor din UE, la summitul UE- SUA din Praga, că o viitoare calitate de membru a Turciei în comunitatea europeană ar aduce principalul stat musulman în lumea occidentală.
?Statele Unite şi Europa trebuie să îi abordeze pe musulmani ca pe pritenii, vecinii şi partenerii noştri în luptă cu injustiţia, intoleranţa şi violenţa?, aprecia Obama. ?Paşii spre acceptarea Turciei ca membru UE va fi un semnal important al angajamentului vostru pentru această agendă şi pentru a ne asigura că vom continua să ancorăm cu fermitate Turcia în Europa?.
De altfel, SUA a spijinit de mult eforturile Turciei de a deveni membru al UE, iniţiativă ce a făcut puţine progrese în ultimii patru ani. Turcia este văzută ca un aliat cheie al SUA şi este membru NATO, deşi relaţiile s-au mai răcit în timpul lui George W. Bush.

Cu toate acestea, Franţa şi-a exprimat opoziţia la intrarea Turciei în organizaţie, îngrijorată de costul absorţiei unui ţări atât de mari şi sărace.

?Am lucrat îndeaproape cu preşedintele Obama, dar când este vorba de Uniuea Europa, depinde de ţările membre ale UE să decidă? pentru calitatea de menru, a declarat Sarkozy pentru televiziunea franceză.?M-am opus întotdeauna acestei intrări şi rămân în opoziţie."
De asemenea, canccelarul german Angela Merkel a mai temperat din entuziasmul lui Obama, apreciind că această chestiune rămâne una deschisă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy Barack Obama
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close