Antena 3 CNN Externe Obama: SUA nu a dat ?undă verde? pentru un atac israelian asupra Iranului

Obama: SUA nu a dat ?undă verde? pentru un atac israelian asupra Iranului

 Obama: SUA nu a dat ?undă verde? pentru un atac israelian asupra Iranului
Sursa foto: obama casa alba
08 Iul 2009   •   09:51

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ian Kelly a negat că SUA a dat Israelului aprobarea pentru a decide dacă să atace Iranul.
Declaraţiile vicepreşedintelui american Joe Biden că Israelul poate decide singur dacă să atace instalaţiile nucleare iraniene nu reprezintă o "undă verde" pentru aceasta, arăta Departamentul de stat.
?Cu siguranţă că nu aş dori să dăm undă verde oricărui tip de acţiune militară. Dar Israelul este o ţară suverană şi nu vom dicta acţiunile sale?, arăta Ian Kelly
Anterior, Biden declarase că ?Israelul poate decide pentru sine- este un stat suveran- ce este în interesele sale şi ce trebuie să facă cu Iranul sau cu oricine altcineva.
Referirile sale au fost privite ca o permisiune din partea SUA ca Israelul să atace Iranul. De altfel ministrul israelian de Externe Avigdor Lieberman a salutat declaraţiile lui Biden, calificându-le logice.
De asemenea, preşedintele parlamentului iranian Ali Larijani declara că Statele Unite vor fi considerate responsabile pentru un atac israelian şi a promis un răspuns "decisiv şi dureros".
În plus, şi preşedintele Barack Obama a emis o clarificare neobişnuită a declaraţiilor vicepreşedintelui său, arătând că administraţia sa nu a oferit binecuvântarea sa pentru un atac israelian asupra Teheranului.
Liderul american arăta că deşi Israelul are dreptul de a se apăra, oficialii americani au întărit nevoia de a evita un conflict major în Orientul Mijlociu.



Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close