Antena 3 CNN Externe Obama: SUA ştia destule pentru a opri atacul terorist de Crăciun, dar a eşuat (VIDEO)

Obama: SUA ştia destule pentru a opri atacul terorist de Crăciun, dar a eşuat (VIDEO)

Obama: SUA ştia destule pentru a opri atacul terorist de Crăciun, dar a eşuat (VIDEO)
Sursa foto: obama
06 Ian 2010   •   01:45

Liderul american Barack Obama a declarat că oficialii guvernamentali americani " au avut suficiente informaţii pentru a descoperi complotul şi a-l întrerupe" făcând referire la tentativa de atentat de Crăciun asupra unui avion american, dar "a eşuat în conectarea punctelor " ce le-ar fi permis să facă acest lucru.
"Nu a fost un eşec al strângerii de informaţii, a fost un eşec al integrării şi înţelegerii acestei informaţii pe care o aveam," arta acesta.

După o întâlnire de 90 de minute cu oficiali pentru a analiză cum a fost posibil ca un nigerian cu legături cu al Qaeda să se urce la bordul unui avion cu un dispozitiv exploziv, Obama subilina că este din ce în ce mai evident că ?informaţia nu a fost pe deplin analizată şi folosită."
El a calificat performanţa comunităţii de informaţii ca fiind "inacceptabilă" şi a subliniat că nu va tolera acest lucru.
"Când un suspect de terorism este capabil să se urce labordul unui avion cu exploziv în ziua de Crăciun, sistemul a eşuat de o manieră dezastruoasă. Şi este responsabilitatea mea să aflu de ce şi să corectez această eroare pentru a preveni asemenea atacuri."



Obama a mai discutat şi paşii deja făcuţi pentru îmbunătăţirea securităţii, precum updatarea aşa numitei ?watch list?, suplimentarea ofiţerilor de zbor şi introducerea unui percheziţii corporale complete pentru călători din anumite state.
Preşedintele american deja acuzase "eşecuri sistematice" după ce nigerianul de 23 de ani Umar Farouk Abdulmutallab a fost la un pas de a arunca în aer cursa aeriană spre Detroit.
Abdulmutallab se afla pe lista federală cu peste 500.000 de suspecţi de terorism, dar nu şi pe cea privind interdicţia de zbor sau percheziţie suplimentară în pofida a numeoase avertismente în ce-l priveşte.
Obama a avut marţi o întâlnire cu 20 de oficiali de top, printre care directorul informaţiilor naţionale, Dennis Blair, directorul CIA Leon Panetta şi secretarul securităţii interne Janet Napolitano.
Antena3.ro

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close