Antena 3 CNN Externe Obama: SUA va deveni model pentru alte state şi nu va mai ţine lecţii despre democraţie

Obama: SUA va deveni model pentru alte state şi nu va mai ţine lecţii despre democraţie

Obama: SUA va deveni model pentru alte state şi nu va mai ţine lecţii despre democraţie
Sursa foto: obama
03 Iun 2009   •   01:40

Preşedintele american Barack Obama va pune capăt politicii administraţiei Bush de impunere a democraţiei în Orientul Mijlociu, în favoarea unei strategii de convingere a liderilor arabi pentru a se ajunge la pace cu Israel.
Înainte de a pleca în regiune în prima sa vizită ca preşedinte, Obama arăta că America va acţiona ca ?model? în loc să încerce să impună valorile sale altor părţi ale lumii.
El va prezenta cadrul relaţiilor dintre SUA şi lumea musulmană în cadrul unui discurs la Universitatea Cairo din capitala egipteană.
Este de aşteptat să abandoneze încercările de a forţa schimbările sociale în favoarea unei abordări mai pragmatice, ce se va concentra pe angajarea liderilor locali în negociera unei soluţii la conflictul regional.
Obama declara că există numeroase chestiuni privind drepturile omului "evidente", dar SUA va încuraja în loc să ţină lecţii statelor privind "principiile universale ".
?Cred că pericolul este când SUA sau orice altă ţară crede că poate, pur şi simpul, să îşi impună valorile unei alte ţări cu o istorie şi o cultură diferite. Democraţia, domnia legii, libertatea de exprimare, libertatea de religie- nu sunt simple principii ale Occidentului care să fie ridicate în aceste ţări, ci mai degrabă principii universale pe care le pot adopta şi afirma ca parte a identităţii lor naţionale", declara Obama pentru BBC.
Acesta a mai subliniat că dialogul direct cu poporul arab nu va submina importanţa relaţiilor strategice cu liderii locali impopulari. Criticat pentru faptul că va ţine discursul principal la Cairo, condus de 28 de ani de Hosni Mubarak, perioadă în care oponenţii au fost hărţuiţi şi închişi, liderul american sublinia că acesta a fost un aliat al SUA.
?A susţinut pacea cu Israel, ceea ce este un lucru dificil în acea regiune."
Obama a subliniat că nu îşi va cere scuze pentru fostele acţiuni ale administraţiei Bush sau altora în Orientul Mijlociu. Referindu-se la pacea în regiune, Obama declara că nu a văzut încă ?un set de gesturi potenţiale din partea statelor arabe sau a palestinienilor?.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Orientul Mijlociu
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close