Antena 3 CNN Externe Obama: Sunt hotărât să creez un stat palestinian

Obama: Sunt hotărât să creez un stat palestinian

Obama: Sunt hotărât să creez un stat palestinian
Sursa foto: obama
12 Mai 2010   •   08:29

Preşedintele american Barack Obama a arătat să este hotărât să creeze un stat suveran palestinian şi a promis să îi facă responsabili atât pe palestinieni cât şi israelieni dacă vreuna din părţi face paşi "ce subminează încrederea" în timpul negocierilor mediate de SUA, lansate în această săptămână.
În cadrul unei conversaţii telefonice cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, Obama a salutat debutul negocierilor indirecte între israelieni şi palestinieni şi a reiterat sprijinul său pentru soluţia cu două state.
Liderul american a mai cerut celor două părţi să "negocieze serios şi cu bună credinţă pentru a trece de la discuţii de proximitate la negocieri directe cât mai repede," arăta Casa Albă.
Anterior, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu ceruse aceleaşi lucruri. Grupul a salutat prima rundă de discuţii de duminică, mediate de trimisul special american, George Mitchell.
Grupul este compus din ONU, UE, SUA şi Rusia.
"Aceste discuţii sunt un pas important spre negocieri directe, bilaterale şi o pace totală în Orientul Mijlociu," se arată într-un comunicat al grupului. Acesta sublinia că o pace totală se bazează pe stabilirea "unui stat palestinian independent şi viabil ce trăieşte în pace şi securitate cu Israel şi vecinii săi."
Guvernul american arăta duminică că prima rundă de discuţii s-a încheiat cu "compromisuri serioase şi largi " din partea ambelor părţi.
Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close