Antena 3 CNN Externe Obama susţine intrarea talibanilor în politică

Obama susţine intrarea talibanilor în politică

Obama susţine intrarea talibanilor în politică
Sursa foto: luptator taliban
09 Oct 2009   •   11:31

Preşedintele american este pregătit să accepte o implicare talibană în politica Afganistanului şi pare înclinat să trimită pe acest front atâtea trupe cât sunt necesare pentru a opri al-Qaida, declara un oficial al administraţiei pentru AP. Concentrarea pe lupta cu al-Qaida mai presus de alte scopuri vine în momentul în care administraţia americană este angajată într-o dezbatere intensă despre cum să se pună capăt războiului ce durează deja de opt ani.
O decizie finală va fi luată cel mai devreme în două săptămâni, dar primele informaţii arată că liderul american nu ar susţine o largă desfăşurare de forţe, aşa cum este cerută de comandantul SUA din Afganistan, generalul Stanley McChrystal.
Strategia lui Obama referitor la talibani "nu va tolera revenirea lor la putere," declara oficialul american. Dar SUA se va opune doar preluării controlului în guvernul central de către talibani.
Oricum, administraţia pare să fi acceptat realitatea că talibanii sunt prea integraţi în cultura afgană pentru a fi învinşi definitiv şi este pregătită să accepte rolul acestora în unele părţi ale ţării.
Aceasta ar putea însemna acceptarea în guvern a unor talibani ce renunţă la violenţă şi chiar cedarea unor regiuni din stat.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan Barack Obama
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close