Antena 3 CNN Externe Obama va folosi arma nucleară doar în situaţii ?extreme?

Obama va folosi arma nucleară doar în situaţii ?extreme?

Obama va folosi arma nucleară doar în situaţii ?extreme?
Sursa foto: arma nucleara
07 Apr 2010   •   00:37

Administraţia Obama a dezvăluit o nouă politică ce vizează restricţionarea folosirii armelor nucleare americane, dar a trimis un mesaj clar spre statele sfidătoare Iran şi Coreea de Nord că rămân ţinte potenţiale.

La debutul unei săptămâni nucleare pentru agenda preşedintelui Barack Obama, consilierii săi au prezentat o strategie care renunţă la dezvoltarea de noi arme nucleare şi ar putea aduce noi reduceri în arsenalul SUA.

Anunţul, care cere o reducere a bazării SUA pe apărarea nucleară, ar putea aduce un nou impuls înainte ca Obama să semneze un nou tratat de reducere a arsenalului nuclear cu Rusia, joi, la Praga. Liderul american va găzdui săptămâna viitoare un summit privind securitatea nucleară, la Washington .
Cu toate acestea, este de aşteptat ca strategia lui Obama să atragă critici din partea conservatorilor care cred că această abordare ar putea compromite securitatea naţională americană.
Conform noii politici, Statele Unite, pentru prima dată, reneagă folosirea de arme atomice contra ţărilor non-nucleare, o separare de epoca Bush de ameninţare nucleară în eventualitatea unui atac chimic sau biologic.

Noua strategie vine cu o condiţie importantă: ţările vor fi scutite un răspuns nuclear american doar dacă respectă Tratatul de Nonproliferare Nucleară. Aceasta înseamnă că state precum Iran şi Coreea de Nord nu vor fi protejate.
Analiza nuclear este cerută de Congres de la fiecare administraţie americană. Încercând să fie un exemplu, administraţia Obama a arătat că SUA vor considera folosirea de arme nuclear doar Ťîn circumstanţe extremeť şi promite să nu mai dezvolte noi focoase nucleare.
Odată că reducerea rolului armelor nucleare, SUA îşi va întâri arsenalul conventional .

Potrivit acestei noi doctrine, "terorismul nuclear", şi nu statele dotate cu arma atomică, reprezintă "cel mai mare pericol şi cel mai apropiat", în timp ce "Al-Qaida şi aliaţii săi extremişti încearcă să îşi procure arme nucleare".

Este pentru prima dată când strategia nucleară americană are ca principal obiectiv să împiedice proliferarea terorismului nuclear, a declarat pentru AFP un înalt oficial din cadrul administraţiei americane, sub protecţia anoniomatului.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: arma nucleara Barack Obama
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close