Antena 3 CNN Externe Obama verifică relaţiile externe ale lui Bill Clinton pentru a decide dacă Hillary poate fi inclusă în Guvern

Obama verifică relaţiile externe ale lui Bill Clinton pentru a decide dacă Hillary poate fi inclusă în Guvern

Obama verifică relaţiile externe ale lui Bill Clinton pentru a decide dacă Hillary poate fi inclusă în Guvern
18 Noi 2008   •   05:10

Avocaţii lui Barack Obama examinează legăturile lui Bill Clinton cu guvernele străine şi finanţele fostului preşedinte în scopul de a netezi drumul soţiei sale către Casa Albă, în funcţia de secretar de stat.
Echipa de investigaţii a lui Obama, condusă de Christine Varney, vrea să vadă dacă nu există conflicte de interese ce implică activităţile filantropice ale lui Bill Clinton şi munca pe care Hillary Clinton ar trebui să o efectueze, dacă devine şeful diplomaţiei.
Faptul că fostul preşedinte este verificat demonstrează nu numai că posibila candidatură a lui Hillary este mai mult decât aproape, dar şi că activităţile şi relaţiile soţului ar putea complica numirea. Obama şi Hillary s-au întalnit joi la Chicago şi surse de ambele părţi au confirmat discuţiile despre funcţia de secretar de stat.
Echipa lui Obama nu crede că Bill este un obstacol serios în numirea soţiei, dar dacă va deveni secretar de stat, activitatea soţului ar fi pusă sub lupă ? mai ales relaţiile sale cu guverne străine, cu care, de altfel, Hillary ar trebui să negocieze.
Lui Clinton nu i se cere să facă publică lista sa de donatori, lucru pe care l-a şi refuzat, dar unii sunt ştiuţi, printre care regele Marocului, guvernele din Kuweit şi Qatar, familia regală saudită, dar şi ginerele lui Leonid Kucima, fostul presedinte ucrainean.
Bill Clinton susţine că de la fondarea activităţii sale caritabile globale a strâns 46 miliarde dolari, care au îmbunătăţit viaţa a peste 200 milioane oameni în 150 de ţări, scrie The Times.
Toţi candidaţii la o funcţie la Casa Albă trebuie să răspundă la un chestionar cu 63 de întrebări, ce includ şi detalii despre activităţile profesionale şi personale ale soţilor. Printre ele se numără şi cea referitoare la înregistrări contabile ale familiei care nu pot fi făcute publice şi motivul pentru care nu se poate face acest lucru.
Una dintre cele mai controversate relaţii ale fostului preşedinte este cu Frank Giustra, din Canada, implicat în activitatea minieră. Se spune că Bill l-a ajutat să ia un contract pentru o mină de uraniu în Kazahstan, iar la câteva luni ar fi primit o donaţie de 31,3 milioane dolari de la Giustra pentru Fundatia Clinton.
Alte probleme legate de numirea lui Hillary se referă la personalul său, consilierii săi de politică externă fiind în relaţii de antipatie cu cei ai lui Obama.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama Bill Clinton Hillary Clinton
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close