Antena 3 CNN Externe Obama: Vom reuși să învingem! S-au înregistrat progrese importante în lupta contra grupării Statul Islamic

Obama: Vom reuși să învingem! S-au înregistrat progrese importante în lupta contra grupării Statul Islamic

Obama: Vom reuși să învingem! S-au înregistrat progrese importante în lupta contra grupării Statul Islamic
14 Apr 2015   •   20:53

Președintele american Barack Obama a estimat marți că s-au înregistrat ''progrese importante'' în lupta contra grupării Statul Islamic (SI), țintă a unei campanii aeriene a coaliției internaționale în Irak și Siria, transmite AGERPRES.

''Vom reuși să învingem'' gruparea Statul Islamic, a afirmat Obama, la finalul unei întrevederi la Casa Albă cu premierul irakian Haider al-Abadi.

Liderul american a anunțat o creștere cu 200 de milioane de dolari a ajutorului umanitar american acordat Irakului, dar nu a precizat dacă Washingtonul va furniza elicoptere Apache sau alt armament forțelor irakiene.

Într-un avertisment adresat Iranului, Obama a subliniat că luptătorii străini din Irak trebuie să respecte suveranitatea acestei țări atunci când acordă ajutor în combaterea militanților SI.

Gruparea Statul Islamic a pierdut "25% până la 30%" din zonele populate din Irak începând din luna august, a anunțat luni Pentagonul.

"SI nu mai este forța dominantă asupra a 25-30% din zonele populate din Irak", a declarat colonelul Steven Warren, purtător de cuvânt militar american.

În total, zonele din Irak în care SI a pierdut controlul reprezintă până la 17.000 de kilometri pătrați, mai ales în nordul și centrul țării, potrivit aceleiași surse, citate de AFP.

Începând cu luna august 2014, avioanele coaliției internaționale au lansat 3.244 de lovituri aeriene împotriva SI, dintre care 1.879 în Irak și 1.365 în Siria, aproximativ 80% din aceste lovituri fiind efectuate de SUA, potrivit Pentagonului.



×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close