Antena 3 CNN Externe Obama vrea să blocheze publicarea fotografiilor cu abuzurile armatei SUA

Obama vrea să blocheze publicarea fotografiilor cu abuzurile armatei SUA

Obama vrea să blocheze publicarea fotografiilor cu abuzurile armatei SUA
Sursa foto: barack obama
14 Mai 2009   •   10:44

Preşedintele american, Barack Obama, încearcă să blocheze publicarea a circa 2000 de fotografii ale unor abuzuri comise în închisorile americane din Irak şi Afganistan. La doar câteva săptămâni după ce a anunţat că va face imaginile public, oficialii administraţiei au declarat că preşedintele le-a spus consilierilor că publicarea acestor fotografii ar pune trupele în pericol.
Schimbarea de atitudine este pusă pe seama intervenţiei oficialilor militari, care au avertizat că publicarea ar putea provoca un curent de opinie contra armatei americane.
Acţiunea este urmare a unui proces deschis de Uniunea pentru libertăţi civile (ACLU)şi după multe scandaluri politice legate de presupusa tortură a deţinuţilor sub regimul lui George W. Bush. Unele fotografii, care ar fi trebuit publicate înainte de 28 mai, se pare că înfăţişau umilirea prizonierilor de către personalul american. Acestea se refereau la peste 400 de cazuri separate de posibile abuzuri comise între 2001 şi 2005.
Administraţia plănuia iniţial să publice doar cele 21 de fotografii cerute de ACLU, dar generalul David Petraeus a ordonat ca toate cele 2000 de fotografii să fie cunoscute, pentru a nu ?lungi această chestiune la nesfârşit?.
Cu toate acestea, Pentagonul a apreciat că aceasta ar putea avea repercusiuni în Orientul Mijlociu, similare cu cele provocate de fotografiile de la închisoarea Abu Ghraib din Bagdad, în 2004, caz care a devenit emblematic pentru greşelile americane din Irak.
Administraţia Bush a rezistat publicării fotografiilor, argumentând că aceasta ar alimenta sentimentul american şi ar încălca obligaţiile SUA faţă de prizonieri, asumate în cadrul Convenţiei de la Geneva.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama armata americana
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close