Antena 3 CNN Externe Occidentul vine în ajutorul Ucrainei. Țările care au anunțat că trimit echipamente militare

Occidentul vine în ajutorul Ucrainei. Țările care au anunțat că trimit echipamente militare

Țările din Occident vin în ajutorul Ucrainei. Mai multe state au anunțat că trimit ajutoare umanitare și pentru armată.

Occidentul vine în ajutorul Ucrainei. Țările care au anunțat că trimit echipamente militare
Sursa foto: Twitter/ CBC Manitoba
de Cerasela Stafie    |    26 Feb 2022   •   16:40

Putin a reușit să unească întreg Occidentul în jurul Ucrainei. Frica declanșării unui război mondial împierdică celelalte țări să întervină militar. 

În schimb, tot mai multe state au anunțat ajutoare și echipamente militare. Mai mult, președintele Zelenski tocmai a anunțat că Turcia a acceptat să interzică navelor rusești de luptă intrarea în Marea Neagră.

”Îi mulțumesc prietenului meu, președintelui Recep Tayyip Erdogan, și oamenilor pentru sprijinul lor puternic. Interzicerea trecerii navelor de război în Marea Neagră și ajutorul militar și umanitar semnificativ sunt extrem de importante astăzi. Oamenii nu vor uita niciodată asta!”

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat, sâmbătă, că a autorizat o asistență militară de 350 de milioane de dolari din partea SUA pentru Ucraina.

”Astăzi, în timp ce Ucraina luptă cu curaj și mândrie împotriva atacului brutal și neprovocat al Rusiei, am autorizat, în urma unei delegații a președintelui, o a treia retragere prezidențială fără precedent de până la 350 de milioane de dolari pentru sprijin imediat pentru apărarea Ucrainei”, a spus Blinken în o declarație scrisă.

Franța a sărit și ea în ajutor. Zelenski anunța de dimineață că ”armele sunt în drum spre noi”. Olanda va furniza 200 de rachete Stinger Ucrainei, au anunțat pe Twitter jurnaliștii din țară.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis l-a sunat sâmbătă pe președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskiy, spunând că Grecia a favorizat cele mai dure sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei după atacul acesteia și este gata să ofere asistență.

Ministerul grec al Sănătăţii trimite medicamente şi materiale medicale în Ucraina, a anunţat biroul lui Mitsotakis, scrie Reuters.

Belgia a acceptat și ea cererea Ucrainei de a trimite echipament militar de protecție, a anunțat miercuri seară premierul Alexander De Croo, după o ședință a Consiliului de Securitate.Vor trimite sunt căști și alte tipuri de echipamente de protecție.

De asemenea, Alexander De Croo a confirmat deja trimiterea, cât mai curând posibil, a 3.800 de tone de combustibil și 2.000 de mitraliere către armata ucraineană. Alte solicitări din partea guvernului ucrainean sunt încă în discuție, transmite Rtl.be

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a organizat vineri seară o conferință a țărilor care vor să furnizeze ajutor militar, care a avut loc virtual. Aproximativ 25 de națiuni au fost reprezentate și toate au spus că vor să contribuie, unele spunând pentru prima dată că sprijinul lor va include asistență letală. 

În plus, alte două țări care nu au putut participa la conferință au spus separat că vor sprijini Ucraina, trasnsmite Sky News.

O sursă din domeniul apărării a spus că ”vor continua să ofere sprijin umanitar și militar, care include muniție și arme antitanc, iar Marea Britanie s-a oferit să efectueze operațiuni logistice pentru a sprijini livrarea donațiilor”.

Comisia Europeană a venit și ea în ajutorul Ucrainei: ”Am discutat cu Ursula Von der Leyen cu privire la asistența eficientă pentru țara noastră din UE în această luptă eroică”, a scris Zelenski pe Twitter.

Rusia este la un pas de a fi eliminată din sistemul international de plăți SWIFT. În prezent, doar Germania pare să mai ezite, restul țărilor au anunțat că sunt de acord cu această măsură.

Mai multe țări europene, între care și România, și Bulgaria, au anunțat că închid spațiul aerian pentru avioanele rusești. 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close