Antena 3 CNN Externe Occidentul, criticat pentru reacţii "foarte slabe" faţă de violările acordului de la Minsk

Occidentul, criticat pentru reacţii "foarte slabe" faţă de violările acordului de la Minsk

Occidentul, criticat pentru reacţii "foarte slabe" faţă de violările acordului de la Minsk
24 Feb 2015   •   07:24

Ministrul lituanian al afacerilor externe a criticat luni occidentalii pentru "reacțiile foarte slabe" față de violările încetării focului în estul Ucrainei și a evocat posibilitatea unor "amenințări asimetrice" contra țărilor baltice din partea Rusiei.
 
În ciuda acordurilor de pace de la Minsk, "situația (în estul Ucrainei) nu s-a schimbat aproape deloc", a declarat Linas Antanas Linkevicius într-un interviu, citat de Agerpres.

El a deplâns în special lipsa monitorizării frontierei dintre Ucraina și Rusia și "agravarea situației la Mariupol", portul strategic din estul Ucrainei ce ar putea fi "următoarea etapă" în înaintarea separatiștilor proruși.

"Ar trebui să așteptăm ca ei să atace Mariupol? Nu cred", a spus el.

"Toate liniile noastre roșii au fost trecute de tancuri în mod repetat... Suntem slabi în reacțiile noastre, uneori reacționăm prea puțin și prea târziu", a mai afirmat el.

Evocând amenințarea Rusiei asupra statelor baltice dintre care Lituania, ministrul a estimat că "amenințări hibride, asimetrice sunt posibile", inclusiv atacuri cibernetice și utilizarea "mașinii de propagandă" rusești.

"Națiunile Unite nu pot face mare lucru din cauza naturii acestei organizații, dar UE poate face mai mult", a estimat el. În criza ucraineană, dreptul de veto de care dispune Rusia în Consiliul de Securitate al ONU îi permite să blocheze orice inițiativă.

Ministrul se află la New York pentru a participa la o dezbatere generală în Consiliul de Securitate și urmează apoi să se ducă la Washington.

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close