Occidentul, ÎNGRIJORAT de anunţul Phenianului. "Încep fabricarea armamentului ATOMIC"

de O.P.    |    05 Noi 2014   •   09:11
Occidentul, ÎNGRIJORAT de anunţul Phenianului. "Încep fabricarea armamentului ATOMIC"
Coreea de Nord exploatează o nouă uzină de îmbogăţire a uraniului în complexul său nuclear, cu scopul de a-şi creşte capacitatea de producţie de combustibil fisionabil pentru armamentul atomic, scrie un ziar sud-coreean în ediţia de miercuri, relatează AFP.

"Camere de luat imagini în infraroşu utilizate de către serviciile de informaţii sud-coreene şi americane au detectat o emisie de căldură în momentul în care centrifugele cu gaz au început să funcţioneze în noua uzină", scrie Joongang Ilbo citând o sursă din cadrul serviciilor de informaţii sud-coreene.

Coreea de Nord a început construirea acestei uzine în incinta instalaţiei nucleare Yongbyon în 2012, potrivit acestei surse.

"Este necesar să prelungim supravegherea, pentru a afla dacă noua uzină a început să producă la toată capacitatea, dar credem că aceasta funcţionează", adaugă sursa citată.

Contactat de AFP, Ministerul sud-coreean al Apărării a refuzat "orice comentariu despre probleme care ţin de informaţii" secrete.

Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională (ISIS), cu sediul la Washington, afirma în august că Phenianul continuă, în instalaţia de la Yongbyon, să producă plutoniu şi uraniu care pot fi utilizate pentru o bombă atomică.

Coreea de Nord susţine că uzina produce doar uraniu slab îmbogăţit, pentru alimentarea unui viitor reactor cu apă grea, dar unii experţi suspectează regimul că vrea să producă uraniu întrebuinţat în scopuri militare.

Închis în 2007 în cadrul unui acord de "ajutorare în schimbul dezarmării", reactorul de la Yongbyon poate, în principiu, să producă şase kilograme de plutoniu pe an, o cantitate suficientă pentru fabricarea unei bombe nucleare.

Parteneri
x close