Antena 3 CNN Externe Occidentul neagă că ar fi făcut noi propuneri Teheranului

Occidentul neagă că ar fi făcut noi propuneri Teheranului

Occidentul neagă că ar fi făcut noi propuneri Teheranului
Sursa foto: iran nuclear
16 Feb 2010   •   03:47

Principalul oficial nuclear iranian a declarat că republica islamică ia în considerare o nouă ofertă din partea Rusiei, SUA şi Franţei privind îmbogăţirea uraniului, transmite agenţia ILNA .

"Diferite state au contactat Iranul şi analizăm acum ofertele lor," declara Ali Akbar Salehi, care conduce Organizaţia pentru Energie Atomică a Iranului, referindu-se la trei dintre cele şase state care negociază cu Iranul pentru programul său nuclear.
Totuşi, purtătorul de cuvânt al ministerului francez de Externe, Bernard Valero, a negat că ar fi fost făcută o propunere nouă, cel puţin din partea Franţei.
"Salehi ar trebui să ştie că singura propunere a fost cea prezentată în octombrie de către AIEA, care până acum nu a primit un răspuns satisfăcător", declara Valero .
Conform acestui plan susţinut de organismul nuclear al ONU şi susţine de cele şase puteri occidentale, republica islamică urma să livreze uraniu slab îmbogăţit spre Rusia şi Franţa pentru procesare ulterioară şi apoi returnat Teheranului.
Teheran a amânat şi respins planul, arătând că ar putea lua în considera un schimb simultan pe teritoriul iranian.
Iran a început producţia de uraniu îmbogăţit la 20 procente săptămâna trecută.
Salehi a declarat că Teheran va opri acest proces, doar dacă cele şase state, din care mai fac parte China, Marea Britanie şi Germania, acceptă termenii iranieni.
Statele Unite au negat la rândul lor relatările presei iraniene că ar fi făcut noi propuneri alături de Franţa şi Rusia pentru schimbul nuclear şi a precizat că pentru Teheran rămâne deschisă posibilitatea de a accepta propunerile oferite în toamnă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close