Antena 3 CNN Externe Occidentul, presat să şteargă datoria de un miliard dolari a Haiti şi criticat că ?se dă în spectacol?

Occidentul, presat să şteargă datoria de un miliard dolari a Haiti şi criticat că ?se dă în spectacol?

Occidentul, presat să şteargă datoria de un miliard dolari a Haiti şi criticat că ?se dă în spectacol?
Sursa foto: haiti cutremur
26 Ian 2010   •   01:47

Guvernele occidentale au fost îndemnate să şteargă datoria externă a Haiti de aproape un miliard dolari, după ce premierul a anunţat că reconstruirea ţării ar putea lua un deceniu.
Jean-Max Bellerive a făcut estimarea la o întâlnire cu miniştri externi printre care şi secretarul de stat american Hillary Clinton.
"Poporul din Haiti va avea nevoie de mai mult şi mai mult pentru a încheia reconstrucţia. Noi căutăm un angajament pe termen lung. Haiti are nevoie de un sprijin masiv de la partenerii săi din comunitatea internaţională pe termen lung şi mediu."
Răspunzând criticilor că guvernul său a fost aproape invizibil în efortul umanitar, el declara că s-a lucrat în "condiţii precare".
Oficiali din zeci de state, ONU, UE şi FMI au participat la discuţii legate de efortul umanitar şi planurile iniţiale de reconstrucţie. Aceştia analizează şi relocarea capitalei Port-au-Prince din actuala locaţie.
Haiti, care era deja cel mai sărac stat din emisfera vestică, a fost grav afectat, iar unele organizaţii internaţionale au cerut anularea imediată a datoriei sale externe de circa 890 milioane dolari. Marea Britanie a anunţat deja anularea datoriei şi a cerut statelor occidentale să îi urmeze exemplul. Au existat de asemenea apeluri pentru ajutor financiar care să fie folosit a plăti haitienii care curăţă gunoiul.

Au existat de asemenea critici aspre pentru efortul umanitar, atacat puternic de şeful protecţiei civile din Italia, Guido Bertolaso. Acesta a fost aclamat pentru felul în care a coordonat activităţile în italia, după cutremurul de anul trecut de la L'Aquila
Bertolaso a avut o izbucnire la Port-au-Prince şi a calificat efortul umanitar condus de SUA în Haiti a fiind un eşec "patetic", afirmând că este prea dependent de personalul militar.
"Cred că este este o situaţie cu adevărat patetică. Ar fi putut să fie mult mai bine. Americanii sunt extraordinare, dar când eşti într-o situaţie de haos, ei tind să confunde intervenţia militară cu ajutorul umanitar, care nu poate fi înrolat forţelor armate. Este cu adevărat un spectacol al puterii, dar nu are nicio legătură cu realitatea."
El a mai acuzat unele state şi agenţii umanitare de "spectacol de vanitate".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: haiti ajutor umanitar
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close