Antena 3 Externe Încă un înalt responsabil al Partidului Muncitorilor din Kurdistan a fost eliminat de serviciile secrete turce

Încă un înalt responsabil al Partidului Muncitorilor din Kurdistan a fost eliminat de serviciile secrete turce

de Alexandra Ionescu    |    11 Iun 2021   •   23:30
Încă un înalt responsabil al Partidului Muncitorilor din Kurdistan a fost eliminat de serviciile secrete turce
Sursa foto: Hepta

Turcia a eliminat un oficial de rang înalt al Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK), în zona unei tabere de refugiaţi din nordul Irakului, a anunţat agenţia turcă de stat Anadolu, transmite Reuters. Este a doua astfel de lovitură în mai puţin de o săptămână

Hasan Adir a fost "neutralizat" în urma unei operațiuni a serviciilor de informații ale Turciei, în apropiere de tabăra de refugiați Makhmour, care este situată la 180 de kilometri în interiorul Irakului și care adăpostește mii de kurzi turci din anii 1990.

Hasan Adir era unul dintre responsabilii PKK pentru zona Makhmur.

Agenţia turcă nu a oferit detalii despre cum a fost el ucis, dar Ankara şi-a intensificat atacurile cu drone în nordul Irakului în ultimele luni, concentrându-şi recent atenţia asupra taberei din Makhmur.

Săptămâna trecută, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat moartea celui mai înalt responsabil local al PKK, Selman Bozkir, alias "Doctor Bozkir", într-o lovitură de dronă în tabăra de refugiaţi.

Trei civili au fost de asemenea ucişi în acest raid, potrivit unui deputat kurd originar din această tabără înfiinţată la sfârşitul anilor 1990 de Naţiunile Unite pentru a primi kurzi din Turcia.

Turcia susţine că PKK, grup pe care îl consideră "terorist", face legea în zona Makhmur şi ameninţă să o cureţe dacă ONU nu acţionează.

De asemenea, autorităţile turce dau vina pe Irak că rămâne inactiv şi susţin că nu au altă opţiune decât să facă ele însele război - pe pământ irakian - împotriva PKK.

Săptămâna trecută, Erdogan a comparat tabăra Makhmur cu Munţii Qandil - situaţi mai la est în Kurdistanul irakian, la graniţa cu Iranul -, cea mai mare bază a PKK, care conduce din 1984 un război sângeros de gherilă pe pământ turcesc ce a făcut peste 40.000 de morţi.

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close