Antena 3 CNN Externe Oficial libian: Eliberarea Libiei nu a fost complet realizată

Oficial libian: Eliberarea Libiei nu a fost complet realizată

Oficial libian: Eliberarea Libiei nu a fost complet realizată
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
20 Oct 2012   •   16:56

Spectrul lui Muammar Kadhafi bântuie în continuare noile autorităţi libiene, care au apreciat sâmbătă că ţara nu a fost în întregime eliberată de regimul acestuia, după exact un an de la moartea fostului dictator îndepărtat de la putere, relatează AFP.
   
"Eliberarea ţării nu a fost complet realizată în anumite regiuni", a declarat preşedintele Adunării naţionale libiene Mohamed al-Megaryef, citând în special oraşul Bani Walid, unul dintre ultimele fiefuri ale fostului regim, teatru de mai multe zile al unor confruntări sângeroase.
   
Într-un discurs difuzat în noaptea de vineri spre sâmbătă, al-Megaryef a prezentat un bilanţ sumbru al perioadei post-Kadhafi, anunţând o "întârziere şi o neglijare" în formarea unei armate şi unei poliţii, controlul armelor şi respingerea accesului rebelilor la instituţiile statului.

Şeful Adunării a citat totodată o întârziere în reformarea justiţiei şi în dosarul reconcilierii naţionale.
   
El a declarat că "această situaţie a detrminat Fouloul (resturi) ale fostului regim din interiorul ţării să se infiltreze în organele statului şi să comploteze cu cei care se află în exteriorul ţării împotriva revoluţiei şi conducerii ei legitime".
   
"Această stare de slăbiciune a autorităţii statului a adus profit unor persoane (...) şi grupări, chiar dacă acestea nu au legături cu Fouloul din cadrul (fostului) regim, care au sfidat autoritatea, au efectuat arestări arbitrare, au torturat, şantajat şi jefuit" ţara.
   
"Au îndrăznit să îşi înfiinţeze închisorile lor", a deplâns oficialul de rang înalt, referindu-se la miliţii înarmate care fac legea în ţară după îndepărtarea fostului regim de la putere.
   
Bani Walid deţine "patea leului" în privinţa acestor practici, a apreciat Mohamed al-Megaryef, pentru a justifica operaţiunea militară lansată împotriva acestui oraş acuzat că adăposteşte şi protejează foşti susţinători fanatici ai fostului regim, căutaţi de către justiţie.
   
"Bani Walid a devenit un adăpost pentru un mare număr de (persoane) în afara legii, ostile revoluţiei şi chiar pentru un mare număr de mercenari", a subliniat el.
   
"Acesta nu este un război de exterminare sau de epurare etnică, aşa cum pretind unii în mod greşit, ci o campanie destinată instaurării legitimităţii, restabilirii securităţii şi stabilităţii" în oraş.
   
Peste 15 persoane au fost ucise la Bani Walid săptămâna aceasta, în cursul unor bombardamente efectuate de către grupuri de foşti rebeli care operează în contul armatei libiene.
   
Ameninţarea unui asalt viza de mai multe săptămâni oraşul Bani Walid, în urma uciderii unui fost rebel din Misrata, răpit şi torturat în oraş, care a exacerbat tensiunile dintre Misrata şi Bani Walid, oraşe vecine şi rivale istorice, care au ales tabere opuse în cadrul conflictului de anul trecut.
   
Adunarea naţională, cea mai înaltă autoritate politică din ţară, a solicitat la 25 septembrie ministerelor Apărării şi Internelor să îi găsească pe autorii răpirii fostului rebel din Misrata, mort după mai multe săptămâni de detenţie, şi să oprească alte persoane căutate de către justiţie.
   
De atunci, oraşul este asediat de către brigăzi ale foştilor rebeli. Însă demnitari de la Bani Walid refuză să permită accesul acestor "miliţii în afara legii" şi pun la îndoială neutralitatea "armatei naţionale" care, în opinia lor, încă nu există.
   
Un atac armat efectuat miercuri împotriva acestei oaze, în cursul căruia a fost ucisă o persoană iar alte 11 au fost rănite, a suscitat o confuzie. Brigada care a efectuat asaltul afirmă că a acţionat din ordinul şefului Statului Major, în timp ce acesta a dezminţit că a dat vreun ordin în acest sens.
   
În discursul său, Mohamed al-Megaryef a apreciat că forţele armate "sunt subordonate autorităţilor legitime", deschizând în mod implicit calea unui atac de o anvergură şi mai mare împotriva oraşului Bani Walid.

×
Subiecte în articol: oficial Libia eliberare stat justitie coruptie
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close