Antena 3 Externe Oficial ONU: Schimbările climatice sunt o ameninţare majoră pentru pace şi securitate

Oficial ONU: Schimbările climatice sunt o ameninţare majoră pentru pace şi securitate

de Antena3.ro    |    21 Iul 2011   •   12:30
Oficial ONU: Schimbările climatice sunt o ameninţare majoră pentru pace şi securitate
Sursa foto: Foto: dradio.de

Schimbările climatice reprezintă o ameninţare majoră pentru pace şi securitate, a avertizat un oficial de rang înalt din cadrul ONU, în contextul unei dezbateri pe această temă în Consiliul de Securitate, informează BBC News Online.
   
Achim Steiner, din cadrul Programului ONU pentru Mediu, a declarat că schimbările climatice vor mări "exponenţial" amploarea dezastrelor naturale. El a avertizat că sporirea frecvenţei dezastrelor naturale în lume s-ar putea dovedi o provocare majoră în următoarele decenii.
   
Crizele recente, precum cea din Somalia, arată că "abilitatea noastră de a trata astfel de evenimente este o provocare, în special dacă ele au loc simultan şi încep să afecteze, de exemplu, pieţele alimentare mondiale, problemele regionale de securitate a alimentaţiei, strămutarea persoanelor, crearea de refugiaţi peste frontiere", a apreciat Steiner.
   
Comentariile sale au fost făcute în timp ce Consiliul de Securitate a dezbătut pentru prima dată în ultimii patru ani probleme legate de mediu, Germania exercitând presiuni pentru prima declaraţie a Consiliului care să facă o legătură între schimbarea climatică şi pace şi securitate.
   
Mai mulţi diplomaţi au declarat că au avut loc negocieri intense între Germania şi Rusia, care iniţial s-a opus oricărei acţiuni din partea Consiliului în acest domeniu, înainte de a se ajunge la un acord privind o declaraţie.
   
În final, membrii Consiliului au convenit asupra unui text care menţionează "posibile implicaţii pentru securitate" ale schimbărilor climatice.

Textul final exprimă "preocuparea că posibilele efecte secundare ale schimbărilor climatice ar putea, pe termen lung, că agraveze unele ameninţări existente la adresa securităţii şi păcii internaţionale".


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close