Antena 3 CNN Externe E oficial: Washingtonul anunță că Moscova caută organizeze o insurecție în Republica Moldova

E oficial: Washingtonul anunță că Moscova caută organizeze o insurecție în Republica Moldova

Administrația președintelui american Joe Biden va oferi Republicii Moldova 300 de milioane de dolari ca asistență în sectorul energetic şi va împărtăși informații cu această țară pe care Rusia încearcă să o destabilizeze.

E oficial: Washingtonul anunță că Moscova caută organizeze o insurecție în Republica Moldova
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Mar 2023   •   20:04

Anunțul a fost făcut vineri de Casa Albă.

Potrivit purtătorului de cuvânt pentru securitate națională John Kirby, Rusia caută să orchestreze în Republica Moldova o insurecție și să instaleze acolo un guvern favorabil Moscovei.

Kirby (foto) a precizat că Statele Unite au indicii conform cărora 'actori' aflați în legătură cu guvernul rus ar putea 'instrui' protestatarii antiguvernamentali din Republica Moldova.

"Actori ruși aflați în legătură cu serviciile de informații de la Moscova încearcă să orchestreze manifestații în (Republica) Moldova și să se folosească de acestea pentru a instiga la o insurecție împotriva guvernului de la Chișinău", a subliniat oficialul de la Casa Albă.

Citește și: Serghei Lavrov dezvăluie ce a discutat cu omologul american Antony Blinken la întâlnirea față în față de la G20

"Avem încredere în instituțiile democratice și economice moldovene și în capacitatea lor de a răspunde acestor amenințări și, în mod evident, vom continua să le furnizăm un sprijin important", a concluzionat el.

Oficialul american a confirmat că Statele Unite și-au consolidat comunicarea cu liderii de la Chișinău în ceea ce privește activitățile ruse în această țară, pentru ca responsabilii să poată ancheta și contracara planurile Moscovei.

Organizate în special de partidul pro-rus "ȘOR", protestele antiguvernamentale și împotriva președintei Maia Sandu au loc frecvent la Chișinău de mai multe săptămâni.

Autoritățile locale au anunțat că au reținut trei persoane și o importantă sumă de bani după percheziții efectuate joi, 9 martie. Banii erau aparent destinați să ajute la organizarea demonstrațiilor de protest.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close