Antena 3 CNN Externe Oficialii de la Bruxelles îngrijoraţi de situaţia de la ANRE

Oficialii de la Bruxelles îngrijoraţi de situaţia de la ANRE

Oficialii de la Bruxelles îngrijoraţi de situaţia de la ANRE
Sursa foto: Foto: Intact Images
20 Iul 2010   •   15:11

ANRE provoacă îngrijorare la Bruxelles. Comisia Europeană este nemulţumită de modificările aduse în organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Reglementare în Domeniul Energiei, instituţie cu rol strategic în politicile energetice europene. Jurnaliştii de la Săptămâna Financiară scriu că specialiştii au sesizat guvernul de la Bucureşti, într-o scrisoare, cu privire la problemele sensibile. Iar guvernul s-a grăbit să răspundă- l-a schimbat pe preşedintele instituţiei, cu vicepreşedintele.

Într-o scrisoare trimisă în urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a Guvernului de la Bucureşti să rezolve problemele privind statutul, organizarea, funcţionarea şi finanţarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Fapt care nu s-a întâmplat. Un motiv ar fi opoziţia Ministerului Finanţelor faţă de cereririle specialiştilor europeni.

Îngrijorarea celor de la Bruxelles se leagă şi de pierderea specialiştilor ANRE, în contextul reducerilor de personal bugetar. O altă mişcarea care duce la comentarii este schimbarea preşedintelui instituţiei, Petru Lificiu, cu vicepreşedintele Dan Iulius Plaveti. Acesta din urmă nu are specialitatea necesară - este dealer de maşini şi a fost numit politic la ANRE, atrag atenţia jurnaliştii dela Săptămâna Financiară.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei este o instituţie-cheie pentru politicile energetice ale Uniunii Europene, motiv pentru care independenţa ei şi calitatea specialiştilor sunt elemente de la care Comisia European ă nu face niciun rabat. În România, însă, Autoritatea a fost subordonată direct comenzilor politice, preşedinţii şi vicepre şedinţii fiind numiţi exclusiv din interese de partid şi în niciun caz pe criteriul competenţei. Manipularea pieţei energiei şi gazelor naturale, controlul asupra preţurilor au fost principalele sarcini aruncate în cârca conducerii ANRE de către Executiv, lucru care, evident, nu a scăpat vigilenţei celor de la Bruxelles, subliniază jurnaliştii.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: ANRE presedinte
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close