Antena 3 CNN Externe Oficialii japonezi înfurie China vizitând un monument controversat dedicat victimelor războaielor

Oficialii japonezi înfurie China vizitând un monument controversat dedicat victimelor războaielor

Oficialii japonezi înfurie China vizitând un monument controversat dedicat victimelor războaielor
Sursa foto: Foto: 48hourvisit.com
de N.B.    |    18 Oct 2012   •   16:50

China a condamnat vizita de joi efectuată de doi miniştri japonezi la un controversat monument al celor căzuţi în război, complicând şi mai tare relaţiile tensionate dintre cele mai mari economii ale Asiei, relatează Reuters.

Relaţiile dintre China şi Japonia s-au deteriorat luna trecută după naţionalizarea unor insule disputate din Marea Chinei de Est, acţiune ce a provocat proteste violente în China şi o scădere dramatică a raporturilor comerciale dintre cele două ţări.

Miniştrii niponi şi-au atras critici pentru pelerinajul la Altarul Yasukuni, un monument închinat celor care au căzut la datorie în slujba împăratului, a cărui simbolistică a devenit foarte controversată după ce a fost dedicat şi soldaţilor care au murit în Al Doilea Război Mondial, printre care se află şi nume ale unor lideri ai armatei, declaraţi criminali de război.

Vizita a venit la doar o zi după ce liderul opoziţiei, posibil viitorul prim ministru, Shinzo Abe, şi-a prezentat omagiile la acelaşi templu.

În acest context tensionat, agenţia de presă chineză a anunţat că marina va efectua exerciţii comune cu asociaţia pescarilor din China şi agenţia de supraveghere marină în Marea Chinei de Est. Obiectivul exerciţiului a fost comunicat a fi o verificare a "eficienţei menţinerii suveranităţii teritoriale a Chinei şi a drepturilor şi intereselor sale marine".

×
Subiecte în articol: ministri japonia China
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close