Antena 3 CNN Externe Oficialii UE se întâlnesc marţi, la Paris, pentru a discuta situaţia din Fâşia Gaza

Oficialii UE se întâlnesc marţi, la Paris, pentru a discuta situaţia din Fâşia Gaza

Oficialii UE se întâlnesc marţi, la Paris, pentru a discuta situaţia din Fâşia Gaza
30 Dec 2008   •   09:37

Miniştrii afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene se vor întâlni marţi la Paris, pentru a discuta situaţia din Fâşia Gaza, în contextul în care Franţa deţine până joi preşedinţia prin rotaţie a Uniunii. Tot marţi, ambasadorul Israelului în România, Oren David, va susţine o conferinţă de presă pe tema situaţiei din Fâşia Gaza, regiune afectată şi în această noapte de violenţe puternice.
Cel puţin zece palestinieni au murit şi 40 au fost răniţi într-o nouă serie de raiduri aeriene ale aviaţiei israeliene în Gaza. Raidurile au vizat mai multe clădiri din Fâşia Gaza, în special sedii ale ministerelor sau ale serviciilor de securitate. Printre ţinte s-au numărat biroul primului ministru, sediile ministerelor Apărării, Finanţelor şi de Externe şi clădirea Universităţii Islamice, deja lovită în urmă cu o zi. Atacurile au vizat şi un imobil în care îşi desfăşoară activitatea un club care ale legături cu mişcarea Fatah, a preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas.
Oraşul Gaza a rămas fără electricitate în urma raidurilor. De cealaltă parte, în oraşul Ashdod, ministrul israelian al comerţului a fost rănit chiar în momentul în care dădea un interviu, de un tir de rachetă lansat din Fâşia Gaza.
Ca reacţie la violenţele din regiune, în cursul zilei de ieri, au avut loc proteste în mai multe capitale ale lumii. Sute de persoane au manifestat, la Londra, în faţa ambasadei israeliene. Protestatarii au încercat să forţeze intrarea în clădire. Forţele de ordine i-au împiedicat însă.
Proteste au avut loc şi în Grecia. Drapele israeliene şi americane au fost arse la Atena în cursul unei manifestaţii în faţa ambasadei Israelului. Autorităţile americane au cerut la rândul lor Hamasului să oprească tirurile de rachete şi să accepte un armistiţiu "durabil".
Casa Albă declara ieri că Israelul nu încearcă să preia controlul în Fâşia Gaza, ci doar se apără. "Pentru ca violenţele să înceteze, Hamas trebuie să oprească atacul asupra Israelului şi să respecte un acord durabil de încetare a focului."
Secretarul General al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon a făcut un apel către cele două părţi pentru încetarea atacurilor. "Toate acestea trebuie să se oprească, atât Israelul cât şi Hamas trebuie să înceteze violenţele şi să ia toate măsurile necesare pentru a evita victime din rândul civililor.
Miniştrii afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene se vor întâlni marţi la Paris pentru a discuta situaţia din Fâşia Gaza. Până în prezent, şase israelieni au fost ucişi după lansarea ofensivei aeriene israeliene în Fâşia Gaza. De cealaltă parte, palestinienii au anunţat un bilanţ de peste 350 de morţi, dintre care 60 de civili.

Antena3

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza UE
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close