Antena 3 CNN Externe Olanda. Extremistul de dreapta Geert Wilders refuză locul câştigat în Parlamentul European

Olanda. Extremistul de dreapta Geert Wilders refuză locul câştigat în Parlamentul European

Olanda. Extremistul de dreapta Geert Wilders refuză locul câştigat în Parlamentul European
11 Iun 2009   •   22:58

Politicianul olandez de extremă dreapta Geert Wilders a obţinut suficiente voturi pentru un loc în Parlamentul European, însă a refuzat să-şi ocupe postul, a anunţat joi Partidul Libertăţii /PVV, antiimigraţie/ al cărui lider este, transmite Reuters.

Wilders a dus o campanie electorală bazată pe o platformă anti-UE şi a declarat încă dinainte de alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute că, chiar dacă va obţine un loc în Parlamentul European, nu-l va ocupa în semn de protest la adresa instituţiei despre care spune că trebuie schimbată.

Liderul PVV obiectează faţă de influenţa UE în problemele olandeze, susţinând că Olanda ar trebui să-şi păstreze dreptul de veto în privinţa unor aspecte cum ar fi legile imigraţiei. El se opune de asemenea ca banii colectaţi din taxele olandezilor să ajungă la UE şi este împotriva aderării Turciei la blocul comunitar.

Potrivit Comisiei electorale din Olanda, Wilders a obţinut aproape 335.000 de voturi, ceea ce îi garantează un mandat de europarlamentar. El nu se aşteptase la aceasta, deoarece a fost plasat pe poziţia a 10-a pe lista de candidaţi a partidului său.

Barry Madlener, care s-a aflat în fruntea acestei liste, a confirmat că Wilders nu-şi va ocupa locul în PE. "Îi vom duce prea mult dorul aici", a declarat el pentru agenţia ANP.

În Olanda, persoanele cu drept de vot pot alege orice candidat, în ciuda plasării sale mai joase pe lista partidului. Un candidat poate câştiga un mandat dacă obţine suficiente voturi în favoarea sau pe baza numărului total de voturi al partidului.

PVV a obţinut patru locuri din totalul de 25, devenind al doilea partid olandez ca importanţă reprezentat în legislativul european.

Olanda va obţine un loc suplimentar în PE dacă Tratatul de la Lisabona intră în vigoare, a mai precizat Comisia electorală olandeză. Conform calculelor actuale, PVV va obţine cel mai probabil cel de-al 26-lea loc de europarlamentar din partea Olandei, ridicându-şi la cinci numărul membrilor prezenţi în legislativul european.

Agerpres

×
Subiecte în articol: Olanda
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close