Antena 3 CNN Externe Olena, una dintre primele femei înrolate în armata din Ucraina: ”E ţara mea, e pământul meu. Vreau să o apăr”

Olena, una dintre primele femei înrolate în armata din Ucraina: ”E ţara mea, e pământul meu. Vreau să o apăr”

15% din soldații ucraineni de pe linia frontului sunt femei. În 2014, armata ucraineană era compusă numai din bărbaţi. Cei aproape 8 ani de război şi modificarea legislaţiei privind egalitatea de gen au adus mai multe femei în uniformă. Olena Bilozerska este una dintre primele femei din Ucraina care s-a înrolat în armată. Are 42 de ani şi spune că este gata să se lupte cu ruşii.

Olena, una dintre primele femei înrolate în armata din Ucraina: ”E ţara mea, e pământul meu. Vreau să o apăr”
Sursa foto: Facebook/ Olena Bilozerska
de Andreea Ştefan    |    05 Mar 2022   •   17:16

Olena Bilozerska a luptat pentru ţara ei din 2014 şi este una dintre figurile reprezentative pentru armata ucraineană. Acum are gradul de locotenent şi se pregăteşte de confruntarea cu armata rusă în Kiev.

”Cred că în câteva zile voi lupta în prima linie a frontului. Aşa sper. Pentru că e ţara mea, e pământul meu. Vreau să o apăr, am jurat să o apăr, am suficientă experienţă de luptă. Cred că fiecare cetăţean ucrainean care poate să ţină o armă trebuie să pună mâna pe o armă şi să meargă la luptă”, a spus Olena Bilozerska.

Când Olena s-a alăturat luptei din estul Ucrainei, în 2014, femeile nu avea voie să ocupe poziţii de luptă, aşa că s-a alăturat unui batalion de voluntari.

În paralel, a devenit parte a unei mişcări care solicita egalitate de gen şi a fost una dintre cele şase femei soldat care au apărut în documentarul "Batalionul invizibil"

Legea s-a schimbat în 2016 şi Elena s-a alăturat oficial armatei ucrainene. Evident, bărbaţii din jurul ei au fost surprinşi.

”Mă întrebau întotdeauna: eşti medic sau lunetist? Iar acum armata include o mulţime de posturi pentru femei: de la infanterist la inginer şi ştiu chiar două-trei femei care sunt comandant de tanc. Armata s-a schimbat. Cred că armata ucraineană şi societatea ucraineană au devenit mai puternice având femei puternice”, a mai spus Olena.

În prezent, aproximativ 31.000 de femei fac parte din armata ucraineană.

Numărul reprezintă 15% din totalul personalului armatei ucrainene, cifră care s-a dublat odată cu începerea conflictului din Donbas, în estul Ucrainei, în 2014.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close