Antena 3 CNN Externe Un om de știință din Mexic a recunoscut că a spionat SUA pentru Rusia

Un om de știință din Mexic a recunoscut că a spionat SUA pentru Rusia

Alejandro Cabrera Fuentes a pledat vinovat pentru spionaj în SUA. Mexicanul este acuzat că a colaborat cu Serviciul de Informații al Rusiei și încearcă să ajungă la o înțelegere cu Parchetul pentru a evita un proces și a aspira la o pedeapsă redusă.

Un om de știință din Mexic a recunoscut că a spionat SUA pentru Rusia
Sursa foto: Twitter/ Panorama Sin Reservas 620 AM
de Cerasela Stafie    |    15 Feb 2022   •   23:55

Povestea lui Héctor Alejandro Cabrera Fuentes a suferit o nouă întorsătură. Omul de știință mexican, acuzat de spionaj pentru Serviciul de Informații al Rusiei, a ajuns la o înțelegere cu Parchetul și a pledat vinovat într-o ședință de judecată care a avut loc marți la Miami.

Cabrera Fuentes se află într-o închisoare din Florida din februarie 2020 și și-a menținut nevinovăția, în ciuda faptului că a recunoscut că a fost contactat de guvernul lui Vladimir Putin pentru a urmări și a aduna informații despre un agent FBI. El riscă o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare iar viitorul său va fi definit într-o nouă audiere, programată pentru luna mai a anului viitor.

”Pledez vinovat”, a spus Cabrera Fuentes, care a apărut în instanță încătușat și purtând o uniformă bej. După ce Parchetul a citit acuzațiile împotriva sa, omul de știință a răspuns la mai multe întrebări în limba engleză și a declarat că înțelege implicațiile recunoașterii că a acționat ca ”agent al unui guvern străin” pe teritoriul SUA, potrivit agenției Efe, scrie El Pais.

Audierea a fost privată și nu a fost transmisă prin videoconferință. Echipa juridică a omului de știință nu a oferit comentarii presei.

O negociere între Parchet și apărare îi permite omului de știință să ceară o pedeapsă redusă, în locul celor 10 ani de închisoare cu care se confrunta. Instanța le dăduse avocaților lui Cabrera Fuentes un ultimatum stabilit pentru 15 februarie pentru a lua o decizie: să-și mențină nevinovăția și să meargă în judecată sau să pledeze vinovat și să aspire la o pedeapsă mai mică. Judecătorul Donald M. Middlebrooks a acceptat înțelegerea dintre părți, dar una dintre principalele necunoscute rămâne care ar fi sentința împotriva renumitului anchetator. ”Speră să-i dea doi ani de închisoare”, a declarat pentru sursa citată mai sus José Manuel Castillejos, un prieten de-al acuzatului.

Cazul a dobândit notorietate internațională pentru intriga sa complexă și, uneori, surprinzătoare. Născut în 1985 în El Espinal, un orășel din statul Oaxaca, Cabrera Fuentes a reușit să devină un biolog de renume mondial. Omul de știință s-a format în Rusia, unde a primit un premiu pentru cea mai bună teză de master de la președinte. Și-a terminat doctoratul cu distincție în Germania și a lucrat, înainte de a fi arestat, la Universitatea Națională din Singapore, unde efectua un studiu asupra bolilor cardiovasculare.

”M-am născut într-un loc în care oamenii trebuie să muncească din greu pentru a avea o viață mai bună și cu acea mantră am ajuns acolo unde sunt”, a scris el într-o scrisoare trimisă Universității din Giessen (Germania) în 2017. Specialistul a fost un erou local, care a promovat știința, a promovat proiecte educaționale și a plătit din propriul buzunar călătoriile în străinătate pentru tinerii din comunitatea sa.

În Statele Unite a fost acuzat de spionaj. Cabrera Fuentes urma să se îmbarce într-un avion spre Mexico City din Florida când a fost arestat pe 17 februarie 2020. După ce a fost interogat câteva ore, omul de știință a recunoscut că un oficial rus i-a cerut să urmărească mașina unui agent FBI și să-i fotografieze plăcuța de înmatriculare. Fotografia, făcută cu telefonul soției sale, a apărut ca dovadă în dosar și a fost găsită în fișierele șterse recent și în chat-urile WhatsApp. Soția și fiica lui au fost nevoite să zboare singure în Mexic, iar el a rămas arestat în Florida. 

Ancheta a scos la iveală că Cabrera Fuentes mai avea o soție și două fiice în Rusia, în același timp. Familia rusă a omului de știință locuia în Germania, dar se întorseseră pentru a rezolva procedurile de imigrare și administrative. Ulterior, nu a mai putut părăsi țara de origine, după cum se citește într-un raport FBI.

Potrivit acestei versiuni, promisiunea misteriosului oficial rus era să-l ajute să depășească obstacolele birocratice în schimbul colaborării cu serviciile de informații. ”Ne putem ajuta unul pe altul”, i-a spus el. Nici familia, nici prietenii nu știau de această viață dublă. Căsătoria lor a fost celebrată într-o ceremonie musulmană și a apărut în presa rusă. Potrivit rezumatului judiciar al SUA, Cabrera Fuentes a început să spioneze din 2018.

În El Espinal ei se crede că este vorba de o conspirație științifică și de doi ani au apărut tot felul de zvonuri despre descoperiri și investigații care i-ar fi putut face rău. La o lună de la arestarea sa, a izbucnit pandemia de COVID-19, care a alimentat mitul local în jurul cazului și a întârziat procesul. Acuzația împotriva lui Cabrera Fuentes a provocat declarații din partea Congresului de la Oaxaca și campanii de strângere de fonduri pentru ca acesta să poată face față procesului judiciar.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close