Antena 3 CNN Externe Omenirea va atinge maximul absolut al consumului de petrol în șase ani, când vânzările de vehicule electrice vor acapara aproape jumătate din piața auto (AIE)

Omenirea va atinge maximul absolut al consumului de petrol în șase ani, când vânzările de vehicule electrice vor acapara aproape jumătate din piața auto (AIE)

Conferința COP28 privind schimbările climatice, care se desfășoară la Dubai, a adus elemente surpriză pentru viitorul industriei auto.

Omenirea va atinge maximul absolut al consumului de petrol în șase ani, când vânzările de vehicule electrice vor acapara aproape jumătate din piața auto (AIE)
Sursa foto: Hepta / Abaca Press / Patricia Huchot-Boissier
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Dec 2023   •   13:39

Delegații participanți la eveniment au aflat că vânzările tot mai mari de vehicule electrice din ultimii ani i-au determinat specialiști să își modifice previziunile referitoare la momentul în care consumul global de țiței va atinge punctul culminant.

Potrivit experților, subvențiile publice și tehnologia îmbunătățită îi ajută pe consumatori să facă față prețurilor de achiziție, uneori exorbitante, ale mașinilor electrice.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE), cu sediul la Paris, care grupează 29 de țări industrializate, se așteaptă apogeul consumului mondial de petrol să fie atins la sfârșitul acestui deceniu, când indicatorul menționat ar urma să ajungă la 103 milioane de barili pe zi.

Spre comparație, prognoza AIE din 2017 indica un maxim global al consumului de țiței în 2040, cu 105 milioane de barili pe zi.

AIE: Sprijinul politic pentru mașinile electrice a diminuat semnificativ cererea de țiței în transporturi

"Factorul principal a fost sprijinul politic pentru trecerea la vehicule electrice. Acesta a dus la o reducere substanțială a cererii de petrol din sectorul transporturilor, cerere care a reprezentat motorul principal al creșterii pentru cererea globală de țiței", a declarat Apostolos Petropoulos, un specialist din cadrul AIE.

La rândul său, gigantul petrolier BP și-a devansat previziunile privind vârful cererii de petrol la nivel mondial, în timp ce guvernele Statelor Unite și Chinei - primii doi mari consumatori de petrol din lume - și-au redus previziunile privind consumul intern.

Transporturile sunt responsabile pentru aproximativ 60% din cererea mondială de petrol.

Statele Unite generează aproximativ 10% din cerere, potrivit AIE. Această pondere ar trebui să scadă, deoarece organizația se așteaptă ca vehiculele electrice să elimine aproximativ 5 milioane de barili pe zi din cererea mondială de petrol până în 2030.

AIE: Vânzările de vehicule electrice vor crește de la 13% din piață, în prezent, la 40% - 45% până în 2030

Vânzările globale de vehicule electrice reprezintă în prezent aproximativ 13% din totalul vânzărilor de vehicule și este posibil să crească până la 40%-45% din piață până la sfârșitul deceniului, potrivit AIE.

Tendința este susținută de creșterea performanțelor mașinilor propulsate electric și de subvențiile oferite de guverne din întreaga lume, începând cu Acordul de la Paris din 2015, care și-a propus să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste temperaturile din perioada preindustrială.

Printre cele mai recente măsuri de subvenționare se numără creditul fiscal de 7.500 de dolari la achiziționarea unui vehicul electric nou în SUA, introdus anul trecut prin Legea privind reducerea inflației.

AIE a estimat că vânzările de vehicule electrice ar trebui să fie și mai mari - de ordinul a 70% din piață până în 2030 - pentru a fi atins obiectivul Acordului de la Paris, de limitare a încălzirii globale.

Este incert dacă vânzările vor putea atinge aceste cote până la momentul respectiv, scrie presa internațională.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close