Antena 3 CNN Externe Omicron doboară prețul țițeiului. Ce trebuie să știe românii care așteaptă ieftinirea combustibililor la pompă

Omicron doboară prețul țițeiului. Ce trebuie să știe românii care așteaptă ieftinirea combustibililor la pompă

Cotațiile țițeiului au scăzut recent cu 15% într-o singură ședință, în contextul în care investitorii se așteaptă la noi restricții, odată cu apariția variantei Omicron.

Omicron doboară prețul țițeiului. Ce trebuie să știe românii care așteaptă ieftinirea combustibililor la pompă
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Dec 2021   •   13:33

O analiză a unui broker local de burse internaționale, citată de Agerpres, arată că riscul de fi impuse restricții suplimentare a afectat dorința de cumpărare a investitorilor.

Dacă vaccinurile actuale se dovedesc a fi ineficiente împotriva Omicron, călătoriile vor fi reduse, zborurile vor fi suspendate, oamenii vor rămâne acasă și cererea de petrol va scădea. 

Analiza XTB România invocă situația din Austria, unde a fost instituit un lockdown național iar mobilitatea a scăzut cu mult sub nivelurile din urmă cu câteva săptămâni.

Populația ar prefera petrol mult mai ieftin, însă nu și OPEC+, care grupează cele 13 țări membre ale OPEC alături de alte 10 state exportatoare de petrol.

OPEC+ ar putea lua măsuri menite să contracareze o scădere suplimentară a cererii din cauza Omicron, dacă grupul anticipează că va exista o supraoferta clară de petrol în trimestrul I din 2022.

În acest context, analiștii îi sfătuiesc pe cei care așteaptă scăderi ale prețului combustibililor la pompă să-și pondereze optimismul, pentru că prețul benzinei și motorinei nu depinde numai de prețul petrolului. 

În Statele Unite, ponderea țițeiului în costul combustibilului este de până la 50%. 

În țările care nu produc petrol, costurile de distribuție și taxele reprezintă o pondere mult mai mare.

Prin urmare, deși cotațiile țițeiului sunt cu 25% mai mici în comparație cu vârful actual al pieței, tarifele la combustibil ar urma să scadă cu doar câteva procente, se arată în analiza citată de Agerpres.

×
Subiecte în articol: OPEC+ petrol omicron
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close