Antena 3 CNN Externe OMS a greşit în gestionarea pandemiei de gripă porcină A/H1N1

OMS a greşit în gestionarea pandemiei de gripă porcină A/H1N1

OMS a greşit în gestionarea pandemiei de gripă porcină A/H1N1
Sursa foto: Foto: gva.be
10 Mar 2011   •   22:35

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut greşeli grave de comunicare în gestionarea pandemiei de gripă porcină AH1N1 - aceasta este concluzia la care a ajuns comitetul de experţi din OMS, care a prezentat joi un raport al întregii situaţii. Totuşi, nu s-au găsit dovezi privind un interes comercial care să fi influenţat recomandările organizaţiei, transmite Reuters.

Comitetul de experţi a fost creat la începutul acestui an, chiar de OMS, ca răspuns la criticile că organizaţia ar fi fost influenţată de unele laboratoare farmaceutice pentru a declara prima pandemie a secolului.

Raportul recunoaşte că nu s-a găsit "niciun element care să arate că recomandările sau deciziile OMS ar fi fost influenţate de interese comerciale", dar critică "lipsa unor proceduri suficient de solide, sistematice şi transparente pentru a identifica şi gestiona conflictele de interese în rândul experţilor consultaţi".

Potrivit raportului, "în numeroase privinţe, OMS s-a achitat bine de sarcinile sale în timpul pandemiei, dar s-a confruntat şi cu dificultăţi sistemice şi a demonstrat o serie de carenţe", printre care şi faptul că nu a furnizat elemente de orientare în timp în toate limbile oficiale ale organizaţiei.

×
Subiecte în articol: OMS gripa porcina pandemie AH1N1 greseli
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close