Antena 3 CNN Externe OMS a ridicat la gradul 5 din 6 alerta în cazul gripei porcine (VIDEO)

OMS a ridicat la gradul 5 din 6 alerta în cazul gripei porcine (VIDEO)

OMS a ridicat la  gradul 5 din 6 alerta în cazul gripei porcine (VIDEO)
Sursa foto: gripa porcina
29 Apr 2009   •   22:59

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat miercuri seară că se trece la faza 5 a alertei privind pandemia de gripă porcină. Nivelul 5 din 6 posibile înseamnă că epidemia la nivel mondial este iminentă şi inevitabilă, spun oficialii OMS. Reprezentanţii OMS spun că alerta este pentru autorităţi, pentru a intensifica eforturile de combatere a producerii unei eventuale pandemii.

?În acest moment încă nu vorbim de pandemie. Se recomandă în această fază intensificarea absolut tuturor eforturilor pentru evitarea unei pandemii? a declarat Victor Olsavsky, reprezentantul OMS în România.



?În ţările din Europa, toate cazurile despre care vorbim sunt cazuri de import, adică virusul nu se răspândeşte pe teritoriul ţării respective. Toate persoanele care prezintă simptome ca stare febrilă, cu tuse seacă, secreţii nazale apoase, stare generala de astenie trebuie să se prezinte la medic ? a declarat pentru Antena 3 Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de boli infecţioase Matei Balş.

?Vorbim de o recombinare, de un virus gripal de origine porcină, care s-a recombinat şi acum circulă de la om la om şi nu mai are legătură cu porcinele? a explicat reprezentantul OMS în România modul în care s-a format acest virus.

Principalul criteriu al declanşării fazei 5, potrivit procedurilor OMS, este existenţa a două focare de infecţie autonome în două ţări diferite din aceeaşi regiune.

Pornită din Mexic, gripa porcină a ucis până la 159 de persoane. Epidemia continuă să se extindă, cu un prim deces în SUA şi noi cazuri confirmate în Europa.

Antena 3

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close