Antena 3 CNN Externe OMS cere zece milioane de dolari pentru medicamente în Fâşia Gaza

OMS cere zece milioane de dolari pentru medicamente în Fâşia Gaza

OMS cere zece milioane de dolari pentru medicamente în Fâşia Gaza
Sursa foto: Foto: medicusmundi.org
18 Noi 2012   •   17:41

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat duminică un apel în vederea colectării sumei de zece milioane de dolari (7,8 milioane de euro) destinaţi furnizării, în viitoarele trei luni, unor medicamente şi material medical Fâşiei Gaza, unde stocurile au început să se epuizeze, relatează AFP.
   
"OMS lansează un apel către comunitatea internaţională şi regională să acorde un ajutor financiar de urgenţă destinat furnizării atât de medicamente esenţiale (care salvează vieţi), în contextul unor penurii preexistente, cât şi de material de urgenţă pentru tratarea răniţilor şi bolnavilor cronici", a anunţat organizaţia ONU într-un comunicat publicat în noaptea de sâmbătă spre duminică.
   
Organizaţia se declară "profund preocupată de escaladarea situaţiei atât în Fâşia Gaza, cât şi în Israel şi de impactul acesteaia asupra sănătăţii şi vieţii civililor din zonă".
   
La Gaza, "un număr mare de răniţi a fost spitalizat cu arsuri grave, răni cauzate de prăbuşirea unor clădiri şi traumatisme craniene", continuă OMS.
   
De la declanşarea miercuri a operaţiunii militare israeliene "Pilon de Apărare", 46 de palstinieni şi trei israelieni au fost ucişi, iar alţi aproximativ 400 de palestinieni şi 18 israelieni au fost răniţi până la data emiterii comunicatului OMS.
   
Aproape jumătate dintre cei 46 de palestineni ucişi sunt necombatanţi, inclusiv şase copii şi trei femei, potrivit unor surse medicale din cadrul unor asociaţii de apărarea drepturilor omului.
   
Autorităţile sanitare din Fâşia Gaza au instituit o "situaţie de urgenţă" în toate spitalele, potrivit OMS, care subliniază că teritoriul palestinian se confrunta, înainte de lansarea ultimului atac israelian, cu o lipsă gravă de "medicamente esenţiale", din cauza "asedierii (Fâşiei) Gaza".
   
Stocurile a 192 de medicamente (40% din lista medicamentelor esenţiale) şi a 586 de furnizări medicale de unică folosinţă (65% din lista esenţială) se aflau deja la nivelul "zero", a subliniat OMS, care a anunţat că intervenţii chirurgicale care nu sunt urgente sunt amânate, din cauza lipsei de produse utilizate pentru anestezie.
   
Israelul a declanşat ofensiva în plină campanie pentru alegerile legislative din ianuarie, prin asasinarea lui Ahmad Jaabari, cel mai important oficial eliminat după operaţiunea devastatoare din perioada decembrie 2008-ianuarie 2009, care a reuşit să oprească doar provizoriu tiruri de rachete.

×
Subiecte în articol: OMS medicamente Fasia Gaza cerere
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close