Antena 3 CNN Externe OMS: Epidemia de gripă nouă a provocat moartea a peste 18.000 de persoane într-un an

OMS: Epidemia de gripă nouă a provocat moartea a peste 18.000 de persoane într-un an

OMS: Epidemia de gripă nouă a provocat moartea a peste 18.000 de persoane într-un an
Sursa foto: gripa
12 Iun 2010   •   10:40



Epidemia de gripă nouă, declarată pandemie cu un an în urmă, a provocat moartea a 18.156 de persoane, bilanţul fiind mult inferior celui al gripelor sezoniere, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AFP.
Virusul, care a afectat întreaga planetă timp de mai multe luni după lansarea alertei de pandemie, la 11 iunie 2009, este "mai puţin activ la nivel global", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Gregory Hartl.
Conform unei note a organizaţiei, virusul evoluează "sporadic" în zonele temperate ale emisferei sudice, care intră în iarna australă, în timp ce în regiunile tropicale se înregistrează "o transmisie activă, dar aflată în declin".
OMS recomandă în continuare vigilenţă, în special pentru categoriile de risc, printre care se numără femeile însărcinate şi tinerii, a afirmat Hartl, adăugând că "H1N1 va rămâne cu siguranţă virusul dominant în iarna următoare".
El a subliniat însă că datele raportate de OMS sunt "fără nici o îndoială subestimate".
"Este dificil să oferim acum cifre exacte, pe care le vom avea abia peste doi ani", când virusul va dispărea, a precizat Hartl, apreciind că datele reale "sunt probabil de câteva ori" mai mari decât cele anunţate.
Gripele sezoniere provoacă în mod obişnuit 250.000 - 500.000 de decese la nivel mondial, conform OMS.

Antena3.ro

Foto: INTACT Images

×
Subiecte în articol: gripa OMS pandemie virus bilant
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close