Antena 3 CNN Externe OMS: Situaţia epidemiei de Ebola rămâne "extrem de îngrijorătoare" în Africa de Vest

OMS: Situaţia epidemiei de Ebola rămâne "extrem de îngrijorătoare" în Africa de Vest

OMS: Situaţia epidemiei de Ebola rămâne "extrem de îngrijorătoare" în Africa de Vest
24 Ian 2015   •   16:16

Situaţia epidemiei de Ebola rămâne "extrem de îngrijorătoare" în Africa de Vest, în pofida unei scăderi a numărului de persoane infectate cu acest virus, a avertizat, vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care solicită creşterea sprijinului financiar pentru eradicarea bolii, potrivit AFP.
   
"Problema o constituie resursele financiare şi umane", a declarat, la Geneva, Bruce Aylward, şeful de operaţiuni Ebola pentru OMS, care a avertizat că sezonul ploios riscă să complice lupta împotriva eradicării bolii.
   
"Observăm o scădere a noilor cazuri şi, în acelaşi timp, a contribuţiilor", s-a alarmat Aylward, care a semnalat că OMS are nevoie de 350 de milioane de dolari (312 milioane de euro) pentru a-şi continua programele în umătoarele şase luni.
   
"Nu vom mai avea bani la mijlocul lui februarie", a adăugat el, precizând că, "în cel mai bun scenariu", epidemia poate fi ţinută complet sub control în trei sau patru luni.
   
De asemenea, OMS a estimat că are nevoie de încă 300 de persoane pentru a-şi completa stafful medical în cele 63 de districte infectate din Sierra Leone, Guineea şi Liberia.
  
"Nu suntem definitiv" feriţi de recrudescenţa epidemiei la nivel global, a insistat Aylward.
   
"Încă ne aflăm într-o situaţie extrem de îngrijorătoare, îndeosebi acum (...), în timp ce ne apropiem de sezonul ploios", care va dura pe parcursul lunilor aprilie şi mai, a subliniat el.
   
În total, 8.668 de persoane contaminate cu virusul Ebola de la apariţia sa în decembrie 2013 au decedat până la 19 ianuarie, majoritatea în Africa de Vest, conform ultimului bilanţ furnizat de OMS. Alte 21.759 de persoane sunt contaminate cu acest virus.
   
Numărul cazurilor noi "continuă să se diminueze în Guineea, Liberia şi în Sierra Leone", a subliniat, miercuri, OMS, apreciind că declinul este radical, îndeosebi în Liberia, unde doar opt noi cazuri de contaminare cu Ebola au fost înregistrate săptămâna trecută, faţă de 300 de noi cazuri pe săptămână constatate în august şi în septembrie 2014.

×
Subiecte în articol: epidemie ebola OMS
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close