Antena 3 CNN Externe Omul care a dezvăluit ororile din orfelinatele româneşti a fost ucis. "Eroul orfanilor români", împuşcat mortal

Omul care a dezvăluit ororile din orfelinatele româneşti a fost ucis. "Eroul orfanilor români", împuşcat mortal

Omul care a dezvăluit ororile din orfelinatele româneşti a fost ucis. "Eroul orfanilor români", împuşcat mortal
30 Mar 2013   •   19:41

Americanul supranumit "eroul orfanilor români" a fost ucis, într-un incident violent. John Upton, în vârstă de 56 de ani, a fost împuşcat de un vecin cu care avea o dispută. Moartea sa a stârnit vâlvă în America, unde John Upton era cunoscut ca omul care a dezvăluit ororile din orfelinatele României, după căderea lui Nicolae Ceauşescu.

În anii `90, o echipă a televiziunii americane ABC l-a urmat pe John Upton în România într-un orfelinat din Sighetu Marmaţiei. Imaginile au arătat Occidentului scene desprinse parcă din documentarele despre lagăre de concentrare. Copii înfometaţi, goi, înghesuiţi în încăperi mizerabile şi trataţi ca animalele.

Americanul era angajat în campanii umanitare. Şi s-a zbătut pentru ca orfanii români să o ducă mai bine. În multe cazuri, John s-a simţit neputincios. În alte cazuri, a reuşit. Copiii pe care i-a luat cu el în America au fost adoptaţi de familii de-acolo.

La mai bine de 20 de ani, a sfârşit într-un incident pornit de la o ceartă banală. Un vecin l-a împuşcat, deranjat de faptul că John a tăiat nişte copaci.×
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close