Antena 3 CNN Externe ONG: numărul victimelor din Iran se ridică la sute de persoane

ONG: numărul victimelor din Iran se ridică la sute de persoane

ONG: numărul victimelor din Iran se ridică la sute de persoane
Sursa foto: proteste iran
17 Iul 2009   •   17:05

Sute de persoane au fost ucise în revoltele postelectorale din Iran, mult mai multe decât au admis autorităţile iraniene, acuzaţii ce vin pe fondul afirmaţiilor că numărul deceselor a fost ţinut secret prin ascunderea cadavrelor victimelor în morgi secrete.

Activiştii pentru drepturile omului susţin că dovezile arată că numărul demonstraţilor ucişi în ciocnirile cu forţele guvernamentale este mult mai mare decât cele 20 de persoane anunţate ca victime şi ar putea fi vorba de un "masacru".
Suspiciunile au luat amploare după ce o femeie a descris că a vâzut mormane de cadavre într-un depozit frigorific în timp ce căuta o rudă pierdută. O altă femeie a văzut fotografii ale circa 50-60 persoane, toate decedate, în timp ce îşi căuta fiul.

Acuzaţiile vin în timp ce Teheranul se pregăteşte pentru o altă zi de zensiuni, când influentul fost preşedinte iranian Hashemi Rafsanjani se va adresa, vineri, credincioşilor, la Universitatea Teheran. Susţinătorii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad ? reales la alegerile din 12 iunie, au ameninţat că vor întrerupe evenimentul, la care Rafsanjani este aşteptat să vorbească în sprijunul aliatului său, Mir Hossein Mousavi, candidatul reformator învins la alegeri, care va participa, de asemenea, la eveniment.


Campania Internaţională pentru Drepturile Omului din Iran a acuzat guvernul că a ascuns numărul victimelor terorizând familiile victimelor să tacă. Organizaţia susţine că adevărul a ieşit la iveală din statisticile spitalelor şi mărturiile familiilor care au refuzat să păstreze tăcerea.

?Este greu să dai o cifră deoarece majoritatea familiilor implicate se tem să vorbească. Dar dacă aduni mărturiile celor care au vorbit cu relatările martorilor şi datele spitalelor, ar putea fi vorba de sute de victime?, declara activistul Aaron Rhodes.

Organizaţia arăta că pe 20 iunie, a doua zi după avertismentul liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei ca demonstraţiile să înceteze, trei spitale din Teheran aveau un număr de 34 de demonstranţi în morgile lor.
Autorităţile au vorbit în acea zi de 11 victime.

Un site afiliat celui mai mare partid reformator din Iran a publicat mărturiile unor membri ai familiilor victimelor care vorbeau de sute de victime îngrămădite în camere frigorifice sau albume foto în care erau prezentate zeci de victime.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: mahmoud ahmadinejad republica islamica
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close