Antena 3 CNN Externe ONU afirmă că sute de civili au fost uciși în Ucraina și solicită o anchetă

ONU afirmă că sute de civili au fost uciși în Ucraina și solicită o anchetă

Peste 700 de civili, inclusiv 52 de copii, au fost uciși în Ucraina de când Rusia a lansat războiul, dar ”numărul real este probabil mult mai mare”, a declarat joi șeful pentru afaceri politice al ONU, Rosemary DiCarlo, la Consiliul de Securitate ONU.

ONU afirmă că sute de civili au fost uciși în Ucraina și solicită o anchetă
Sursa foto: Getty Images/ Hiroko Masuike
de Cerasela Stafie    |    17 Mar 2022   •   23:45

"Cele mai multe dintre aceste victime au fost cauzate de utilizarea în zonele populate a armelor explozive cu o zonă largă de impact. Sute de clădiri rezidențiale au fost avariate sau distruse, la fel ca spitalele și școlile", a spus DiCarlo.

Ea a declarat consiliului format din 15 membri că agenția ONU pentru drepturile omului a înregistrat 726 de decese, inclusiv 52 de copii, și 1.174 de persoane rănite, inclusiv 63 de copii, între 24 februarie și 15 martie. DiCarlo nu a precizat cine este vinovat.

"Amploarea victimelor civile și distrugerea infrastructurii civile din Ucraina nu pot fi negate. Acest lucru necesită o investigație amănunțită și responsabilitate", a spus ea, potrivit Reuters.

Organizația Mondială a Sănătății a transmis că au avut loc 43 de atacuri asupra instituțiilor medicale în Ucraina, care au ucis 12 persoane și au rănit zeci de oameni, inclusiv lucrători din domeniul sănătății, a declarat în fața Consiliului de Securitate directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”În orice conflict, atacurile asupra asistenței medicale reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar”, a spus Tedros consiliului, fără a preciza cine este vinovat.

Ucraina și aliații săi occidentali acuză Moscova că atacă civili. Rusia a numit acțiunile sale militare din Ucraina drept o ”operațiune specială” și neagă atacarea civililor, spunând că vizează infrastructura militară a Ucrainei.

Consiliul de Securitate urmează să voteze vineri un apel întocmit de Rusia pentru acces la ajutor și protecție civilă în Ucraina, dar diplomații spun că măsura va eșua, deoarece nu va duce la încheierea războiului sau retragerea trupelor ruse. 

”Credem că este greșit”, a declarat joi ambasadorul Albaniei la Consiliul de Securitate ONU, Ferit Hoxha. ”Rușii nu pot să tragă mai întâi și apoi să vină deghizați în medici”.

Ambasadorul francez al ONU, Nicolas de Riviere, a declarat că orice sprijin pentru proiectul de rezoluție al Rusiei ar da Moscovei undă verde pentru a-și continua războiul.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina civili uciși
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close