Antena 3 CNN Externe ONU atenţionează că există trafic de arme între Siria şi Liban

ONU atenţionează că există trafic de arme între Siria şi Liban

ONU atenţionează că există trafic de arme între Siria şi Liban
Sursa foto: Foto: wreporter.com
de M.Z.    |    09 Mai 2012   •   08:47

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a primit informaţii potrivit cărora există trafic de arme între Siria şi Liban, a declarat marţi emisarul special al Naţiunilor Unite în Orientul Mijlociu, potivit AFP.

"Conform informaţiilor noastre, există motive să credem că un flux de arme circulă în cele două direcţii, din Liban către Siria, din Siria către Liban", a declarat trimisul ONU, Terje Roed-Larsen, după o reuniune a Consiliului de Securitate privind situaţia Libanului.

Pentru ONU, Orientul Mijlociu este în prezent teatrul unui "dans al morţii" aflat în plină expansiune, din cauza crizei din Siria, unde regimul preşedintelui Bashar al-Assad reprimă de mai bine de un an revoltele populare.

"Nu avem observatori independenţi (pentru a confirma aceste fapte), însă ne fondăm declaraţiile pe informaţii primite din diferite surse", a precizat Roed-Larsen.

Pe 28 aprilie, marina libaneză a interceptat trei containere cu arme destinate forţelor rebele siriene pe o navă provenită din Libia. Cargoul includea şi armament greu, printre care lansatoare de rachete şi mitraliere, conform unui responsabil cu securitatea.

Roed-Larsen, reprezentant special al ONU pentru Rezoluţia 1.159 a Consiliului de Securitate care a fost adoptată în 2005 şi solicită Siriei să îşi retragă forţele din Liban, observă un pericol în creştere în Orientul Mijlociu.

"Dacă vă uitaţi la Siria, care este regiunea cea mai probabilă să escaladeze, aceasta aminteşte de situaţia din Liban şi ţările vecine în anii 1970. Şi de asta mă tem", a declarat diplomatul.

Acesta a adăugat că o adevărată "incertitudine" rămâne cu privire la viitorul acestei regiuni dar că este vital ca Consiliul de Securitate să fie pregătit să ia acţiuni.

Există peste 24.000 de refugiaţi sirieni în Liban conform ONU, 30.000 conform militanţilor.

×
Subiecte în articol: trafic de arme Siria Liban Bashar al-Assad
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close