Antena 3 Externe ONU: Atrocitățile comise de Statul Islamic în Irak ar putea fi considerate genocid

ONU: Atrocitățile comise de Statul Islamic în Irak ar putea fi considerate genocid

23 Feb 2015   •   19:18
ONU: Atrocitățile comise de Statul Islamic în Irak ar putea fi considerate genocid

Atacurile comise de extremiștii din gruparea Statul Islamic (SI) asupra unor comunități etnice și religioase din Irak ar putea reprezenta un genocid, a anunțat luni ONU, la Geneva, transmite DPA, preluat de AGERPRES.
Milițiile extremiste au avut constant ca ținte comunitățile kurdă, yazidită, turkmenă și altele, ''în ceea ce pare a fi o politică deliberată având ca scop distrugerea, suprimarea sau expulzarea acestor comunități în mod permanent din zonele aflate sub controlul lor'' (milițiilor — n.r.), se arată într-un raport al Misiunii ONU la Bagdad și al Oficiului ONU pentru Drepturile Omului.

Potrivit documentului citat, ''multe încălcări și abuzuri comise de SI ar putea fi considerate drept crime de război, crime împotriva umanității și posibil genocid''.

La sfârșitul săptămânii trecute, jihadiștii din SI au executat 150 de civili în vestul Irakului, unde au loc confruntări pentru controlul asupra orașului Al-Baghdadi, lângă care se află o bază aeriană a SUA.

Șeful Consiliului Local din Al-Baghdadi, Malallah al-Oubeidi, a afirmat că victimele au fost în cea mai mare parte membri ai tribului Abu Oubeid, care luptă alături de trupele guvernamentale irakiene împotriva grupării Statul Islamic. Orașul Al-Baghdadi, situat la 5 kilometri de baza aeriană Ain al-Assad unde militari americani îi pregătesc pe soldații irakieni, se află de peste o săptămână sub asediul forțelor SI.

Susținute de luptători kurzi și de forțe aeriene americane, trupele guvernamentale irakiene au lansat în ultimele luni mai multe contraatacuri împotriva militanților SI.

Cel puțin 11.600 civili au fost uciși și 21.800 răniți în Irak în cursul anului trecut, adaugă DPA.×
Subiecte în articol: ONU Stat Islamic genocid Irak

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close