Antena 3 CNN Externe Avertisment ONU: Următoarea "pandemie" este aproape și nu există niciun vaccin care să o vindece

Avertisment ONU: Următoarea "pandemie" este aproape și nu există niciun vaccin care să o vindece

Reprezentanţii ONU atrag atenţia că următoarea pandemie este aproape și nu există niciun "vaccin" care să o vindece, oficialii spunând că seceta este o criză globală ascunsă, care riscă să devină "următoarea pandemie", dacă ţările nu iau măsuri urgente pentru gestionarea apei şi a terenurilor.

Avertisment ONU: Următoarea "pandemie" este aproape și nu există niciun vaccin care să o vindece
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    19 Iun 2021   •   23:06

"Seceta este pe punctul de a deveni următoarea pandemie şi nu există niciun vaccin care să o vindece. Cea mai mare parte a lumii va trăi cu stres hidric în următorii câţiva ani. Cererea va depăşi oferta în anumite perioade. 

ONU: Oamenii trăiesc cu secetă de 5.000 de ani, dar ce vedem acum este foarte diferit

Seceta este un factor major în degradarea terenurilor şi în scăderea randamentelor pentru culturile majore", a declarat Mami Mizutori, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru reducerea riscului de dezastre.

"Oamenii trăiesc cu secetă de 5.000 de ani, dar ceea ce vedem acum este foarte diferit. Activităţile umane exacerbează seceta şi sporesc impactul, ameninţând cu deraierea progresului în ceea ce priveşte ridicarea oamenilor din sărăcie", a continuat aceasta.

Seceta costă peste şase miliarde de dolari pe an ca impact direct în SUA şi aproximativ nouă miliarde de euro în UE, dar şi aceste sume pot fi subestimate.

În plus, spun specialiştii, pe Dunăre, în Europa, seceta din ultimii ani a afectat transporturile, turismul, industria şi generarea de energie. 

ONU: Seceta costă nouă miliarde de euro în UE

Mizutori a cerut guvernelor să ia măsuri pentru a ajuta la prevenirea secetei prin reformarea şi reglementarea modului în care apa este extrasă, stocată şi utilizată şi modul în care este gestionat terenul. 

Ea a spus că sistemele de avertizare timpurie ar putea ajuta mult persoanele aflate în pericol şi că acum sunt disponibile tehnici avansate de prognozare a vremii.
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: seceta pandemie
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close