Antena 3 CNN Externe ONU cere rebelilor Houthi să se retragă din Yemen

ONU cere rebelilor Houthi să se retragă din Yemen

ONU cere rebelilor Houthi să se retragă din Yemen
16 Feb 2015   •   13:16

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite (CSNU) a solicitat cu fermitate rebelilor Houthi din Yemen să cedeze controlul asupra instituţiilor guvernamentale şi să renunţe la arme, se arată într-o rezoluţie unanimă emisă ieri, după o şedinţă urgentă a forului internaţional.

Schiţa acestui document a fost pusă la punct de oficialii britanici şi iordanieni. Prin semnarea rezoluţiei "se cere tuturor părţilor din Yemen să înceteze ostilităţile armate comise împotriva oamenilor şi a autorităţilor legitime de la Sanaa, să predea armele confiscate de la armată şi forţele de securitate ale ţării".
De asemenea, se face apel la stoparea implicării guvernelor străine în acest conflict, iar în caz contrar, dacă violenţele persistă, se vor lua "măsuri suplimentare".

ONU a subliniat că situaţia din Yemen se deteriorează de la o zi la alta.

Miliţiile şiite au preluat controlul asupra capitalei ţării în luna septembrie a anului trecut şi de atunci au continuat să-şi extindă autoritatea şi în alte regiuni din ţara arabă.
În noimebrie 2014, CSNU a introdus sancţiuni împotriva fostului preşedinte yemenit, Ali Abdullah Saleh, dar şi împotriva a doi lideri Houthi.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close