Antena 3 CNN Externe ONU cere UE să deschidă uşa imigranţilor

ONU cere UE să deschidă uşa imigranţilor

ONU cere UE să deschidă uşa imigranţilor
Sursa foto: imigranti romani
15 Dec 2009   •   08:28

Statele europene joacă pe cartea traficanţilor de carne vie prin întărirea politicilor de imigraţie, într-o perioadă când economiile lor sunt din ce în ce mai dependente de forţa de muncă a imigranţilor şi când factori precum schimbarea climatică îi forţează pe cei ce doresc să vină, crede comisarul ONU pentru refugiaţi.
António Guterres, aflat la Paris pentru o dezbatere despre efectele încălzirii globale privind migraţia, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu sondajele de opinie ce arată o intoleranţă crescândă faţă de străini şi a avertizat că şomajul în creştere va amplifica probabil ostilitatea.
El a cerut oficialilor europeni să oprească ceea ce a calificat a fi declaraţii înşelătoare la adresa votanţilor. ?Politicienii nu au curajul să spună oamenilor că avem nevoie de mai mulţi imigranţi,? arăta Guterres, care sublinia că ?dacă ai o populaţie bătrână, căreia îi lipseşte dinamismul, este uşor să te joci cu teama.?
?Contrabandiştii răspund la o nevoie. De aceea este atât de greu de luptat cu ei. Dacă piaţa cere mai mulţi oameni, ei vor veni. Dacă închizi uşa, se vor căţăra pe fereastră?, arăta oficialul ONU.

Pe măsură ce opinia publică şi-a consolidat poziţiile, la fel s-a întâmplat şi cu legislaţia. Conform unui pact UE de anul trecut, guvernele au promis că vor deporta imigranţii ilegali de pe teritoriul european şi vor întări controlul la graniţă. În plus, s-a căzut de acord pentru penalizarea angajatorilor care muncesc cu angajaţi fără acte.
Pe de altă parte, grupurile de imigranţi şi lobbyul unor corporaţii demonstrează că multe sectoare printre care construcţiile sau turismul nu ar putea opera fără imigranţi.
Guterres arăta că este nevoie de oportunităţi pentru migraţia legală. ?Într-o perioadă în care din ce în ce mai mulţi oameni sunt forţaţi să se mute, este din ce în ce mai greu pentru oameni să se mute. Este una din contradicţiile vremurilor noastre.?
Oricum oficialul sublinia că migrarea în masă este o realitate pe care guvernele trebuie să o confrunte.
?Societăţile noastre vor deveni multietnice, multireligioase şi multiculturale, indiferent dacă ne place sau nu? .
Antena3.ro

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close