Antena 3 CNN Externe ONU condamnă Israel pentru războiul din Gaza

ONU condamnă Israel pentru războiul din Gaza

ONU condamnă Israel pentru războiul din Gaza
Sursa foto: razboi gaza
06 Mai 2009   •   04:45

O anchetă ONU a acuzat Israelul de ?nepăsare nesăbuită? pentru viaţa umană prin folosirea muniţiei cu fosfor alb, ce a dus la moartea şi rănirea palestinienilor adăpostiţi la o şcoală ONU, în timpul războiului din Gaza.
O comisie ONU condusă de Ian Martin, fost şef al Amnesty International, a confirmat că proiectilele cu fosfor alb au lovit de două ori clădirile ONU, provocând două decese. Organismul ONU a avut un mandat limitat pentru a investiga cele mai rele nouă atacuri asupra clădirilor şi vehiculelor ONU. A descoperit că Forţele israeliene se fac vinovate pentru şapte din aceste atacuri, inclusiv unul care a fost descris ca ?o lovitură directă şi intenţionată asupra clădirilor ONU", ce a ucis trei tineri de la o şcoală din Asma.
ONU a găsit vinovată o ?fracţiune palestiniană, cel mai probabil Hamas" pentru un atac cu o rachetă Qassam artizanală la un depozit ONU, apreciindu-se că racheta avea probabil ca ţintă Israelul, dar nu şi-a atins obiectivul. Pentru un al nouălea incident nu s-a putut descoperi vinovatul.
Într-unul din cazurile cele mai mediatizate - bombardarea şcolii ONU Jabalia pe 6 ianurie, membrii comisiei cer Israelului să îşi ceară scuze pentru că a pretins în mod fals că răspunde la tiruri de mortiere Hamas, atunci când a declanşat atacul în urma căruia au fost ucişi 40 de oameni.
Israel a mai pretins de asemenea în mod fals că Hamas a tras dintr-un birou Hamas pe care l-a lovit cu tiruri de artilerie, se mai arată.
?Aceste afirmaţii au fost neadăvărate, s-a continuat să fie făcute după ce ar fi trebuit să se afle că sunt neadevărate şi nu au fost retrase corespunzător şi regretate public", se arată în raportul ONU.
În acesta se mai documentează şi folosirea fosforului alb la o clădire ONU din Gaza City şi şcoala ONU Beit Lahia, unde au fost ucişi doi copii şi răniţi alţii .
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din gaza
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close