ONU: Există suficiente dovezi pentru a-l acuza pe Bashar al-Assad

de L.D.    |    29 Mar 2012   •   09:53
ONU: Există suficiente dovezi pentru a-l acuza pe Bashar al-Assad foto: Intact Images

Un oficial de rang înalt al ONU l-a avertizat miercuri pe preşedintele sirian Bashar al-Assad că "există suficiente dovezi" ale represiunii violente angajate de peste un an împotriva opozanţilor regimului pentru a-l inculpa pentru crime contra umanităţii.

"În fapte, există suficiente dovezi care arată că multe dintre aceste acte sunt comise de forţele de securitate (şi) trebuie să fi primit aprobarea sau să fi făcut obiectul complicităţii la cel mai înalt nivel", a afirmat Înaltul comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, într-un interviu difuzat miercuri de BBC.

"Preşedintele Assad ar putea pur şi simplu să ordone încetarea violenţelor şi ele s-ar opri. Este genul de lucru pe care judecătorii responsabili de cazuri de crime contra umanităţii îl vor considera ca o responsabilitate a celui care comandă" armata, a adăugat ea, în timp ce ONU apreciază că violenţele din Siria s-au soldat cu peste 9.000 de victime în decurs de un an.

Avocata sud-africană a acuzat forţele regimului sirian de acte "înspăimântătoare", cum ar fi să tragă în genunchii copiilor şi să nu le acorde îngrijiri medicale.

Fosta judecătoare de la Curtea Penală Internaţională (CPI) a insistat asupra faptului că Consiliul de Securitate are suficiente dovezi serioase pentru a justifica trimiterea în faţa acestei Curţi. "Oamenii ca el pot continua mult timp, dar într-o zi trebuie să înfrunte justiţia", a conchis ea.

Miercuri, forţele siriene au purtat ofensive împotriva bastioanelor rebele, în timp ce secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon i-a cerut lui Assad să aplice fără întârziere planul de pace stabilit de emisarul internaţional Kofi Annan, pe care regimul sirian l-ar fi acceptat, precizează Mediafax.

x close