Antena 3 CNN Externe ONU: Iran dezvoltă arma nucleară

ONU: Iran dezvoltă arma nucleară

ONU: Iran dezvoltă arma nucleară
Sursa foto: iran nuclear
19 Feb 2010   •   00:40

Organismul nuclear al ONU este îngrijorat că Iran ar putea să lucreze la dezvoltarea unei încărcături nucleare pentru rachete, se arată într-un raport confidenţial, obţinut de Reuters.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică mai confirmă că Iran a produs prima mică tranşă de uraniu îmbogăţit la 20 procente, dar precizează că republica islamică nu a acordat inspectorilor agenţiei un preaviz.
Ambele afirmaţii vor alimenta preocupările occidentale că Teheran dezvoltă în secret arme nucleare.Iran susţine că efortul său de îmbogăţire a uraniului este menit exclusiv pentru energie sau radioizotopi pentru agricultură şi medicină.
AIEA anchetează de cinci ani rapoartele serviciilor de informaţii occidentale că Iran dezvoltă un proces coordonat de îmbogăţire a uraniului, testează explozii la mare altitudine şi un program de rachete balistice, de o manieră adecvată unui focos nuclear.
În 2007, Washington a emis o estimare în care arăta că Iran ar fi oprit asemenea cercetări în 2003 şi probabil nu le-a reluat. Cu toate acestea, principalii aliaţi ai SUA consideră că Iran a continuat programul- iar raportul AIEA oferă acum un sprijin independente pentru această estimare pentru prima dată.

"Informaţia disponibilă agenţiei este extinsă, consistentă şi credibilă în termeni de detalii tehnice, perioada de timp în care au fost realizate şi oamenii şi organizaţiile implicate," arată raportul.

"Împreună acestea provoacă îngrijorare pentru posibila existenţă în Iran a unor activităţi trecute sau prezente nedezvăluite legate de dezvoltarea unei încărcături nucleare pentru o rachetă."
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close