Antena 3 CNN Externe ONU: Iran poate fabrica o armă atomică

ONU: Iran poate fabrica o armă atomică

ONU: Iran poate fabrica o armă atomică
Sursa foto: racheta iran
06 Oct 2009   •   03:44

Iran are know-how pentru a produce o bombă nucleară şi se poate să fi testat deja un sistem de detonare destul de mic pentru a intra în focosul unei rachete cu rază medie de acţiune, potrivit unui document confidenţial.
?Anexa secretă? la raportul din acest an al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică despre Iran rezumă informaţiile agenţiilor de spionaj despre munca acestui stat pentru focoase, detonatoare şi îmbogăţirea combustibilului nuclear. Acesta se bazează pe informaţiile scoase din Iran de soţia unui spion recrutat de serviciile germane.
Raportul concluzionează că Iran are ?informaţii suficiente pentru a proiecta şi produce un dispozitiv portabil de implozie nucleare?, sau bombă atomică.

Relatările merg mai departe de poziţia publică a Americii şi ar putea complica eforturile de la Geneva pentru a împiedica Iranul să procure arma nucleară.
Generalul James Jones, consilierul lui Obama pe securitate naţională, aprecia că nu este important dacă ei ştiu să constuiască o bombă, ci SUA urmăreşte intenţiile lor.

Raportul secret, din care au fost publicate fragmente pe internet, se potriveşte estimărilor franceze şi britanice, dar descoperirile acestuia sunt în contradicţie cu opiniile şefului AIEA, Mohamed ElBaradei, care sublinia că agenţia nu are dovezi concrete despre dimensiunea militară a programului iranian.

Raportul prezintă dovezi că Iran a făcut cercetări extinse şi teste pentru proiectarea componentelor unei încărcături nucleare pentru Shahab 3, rachetă cu rază medie de acţiune.
Spionajul american estima în 2007 că Iran a suspendat cercetarea sa militară nucleară în 2003 ? opinie respinsă de Paris şi Londra.
Proiectarea focosului reprezintă doar o parte a procesului complex de fabricare a armei nucleare. Experţii cred că Iran deja stăpâneşte cea mai grea parte, îmbogăţirea uraniului care să fie folosit drept combustibil nuclear, pentru scopuri militare şi civile.
ElBaradei a obţinut accesul la a doua locaţie de îmbogăţire a uraniului a Teheranului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close