Antena 3 CNN Externe ONU: Israelul TREBUIE să dărâme toate coloniile din West Bank

ONU: Israelul TREBUIE să dărâme toate coloniile din West Bank

ONU: Israelul TREBUIE să dărâme toate coloniile din West Bank
Sursa foto: Foto: Reuters
31 Ian 2013   •   15:02

O anchetă ONU, privind Drepturile Omului, recomandă Israelului să dărâme toate coloniile evreieşti amplasate în West Bank şi să oprească expansiunea teritorială.

Conform rezultatelor anchetei, coloniile respective încalcă legile internaţionale şi reprezintă o tentativă de a evacua populaţia palestiniană prin măsuri de intimidare.

"În acord cu articolul 49, semnat în cadrul celei de-a patra Convenţii de la Geneva, Israelul trebuie să înceteze toate activităţile de construcţie, fără precondiţii", se arată în raportul Naţiunilor Unite.

Documentul oficial precizează că Israelul trebuie să înceapă imediat retragerea tuturor coloniştilor din teritoriile palestiniene ocupate.

Investigaţia ONU a stârnit o reacţie promptă din partea Tel Avivului, care a acuzat că raportul este unul părtinitor.

"Din păcate, Consiliul Drepturilor Omului s-a remarcat prin atitudinea sistematică şi părtinitoare în ceea ce priveşte relaţia cu Israelul", a declarat ministrul de externe israelian, Yigal Palmor.

Potrivit Convenţiei de la Geneva, din 1949, este interzis transferul de populaţie civilă în zonele ocupate (asemenea fapte sunt judecate sub auspiciul de crime de razboi, dacă va fi sesizată Curtea Internaţională de la Haga). După recunoaşterea Palestinei ca stat, din decembrie, Israelul a anunţat că va construi alte mii de locuinţe în Teritoriile Ocupate şi a ignorat constant dezaprobarea internaţională faţă de această iniţiativă.

În ancheta ONU au fost intervievate peste 50 de persoane, palestinieni care au fost alungaţi din casele lor. Ei au povestit cum căminele lor au fost distruse, pământurile confiscate şi cum au fost supuşi la violenţele continue, din partea coloniştilor evrei.

×
Subiecte în articol: colonii evreiesti
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close